Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje hervat EK met clash tegen Frankrijk

KNVB Media
KNVB Media
31 mei 2021, 9:00

Justin Kluivert in actie tijdens het tweede groepsduel tegen Duitsland. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje pakt twee maanden na de groepsfase de strijd om de Europese titel weer op. Maandag speelt de ploeg de kwartfinale tegen Frankrijk. De aftrap in Boedapest is om 18.00 uur. Een vooruitblik.

Laten we het geheugen even opfrissen. Het EK in Slovenië en Hongarije is opgesplitst in twee delen vanwege de coronacrisis. Twee maanden geleden vond de groepsfase plaats. Jong Oranje overleefde poule A als groepswinnaar, al kwam het wat moeizaam op gang. Na de 1-1 tegen zowel Roemenië als Duitsland, waarin de ploeg moeite had om kansen te creëren, volgde een wervelende 6-1 zege op gastland Hongarije.

Cody Gakpo was één van de uitblinkers tijdens de 6-1 winst op Hangrije. De middenvelder is er in het tweede deel van het toernooi niet bij.

Favoriet

Maandag treft Jong Oranje de nummer twee van groep C, Frankrijk. Ook deze ploeg begon moeizaam aan het toernooi door middel van een 1-0 nederlaag tegen Denemarken. Dankzij 2-0 overwinningen op IJsland en Rusland plaatste Frankrijk zich echter alsnog zonder problemen voor de kwartfinale.

Coach Sylvain Ripoll heeft de beschikking over onder andere Ilan Meslier (Leeds United), Wesley Fofana (Leicester City), Ibrahima Konaté (RB Leipzig), Dayot Upamecano (RB Leipzig), Houssem Aouar (Olympique Lyon), Eduardo Camavinga (Stade Rennes) en Odsonne Édouard (Celtic). De ploeg wordt getipt als één van de favorieten voor de eindwinst.

Van de Looi heeft voor het tweede deel van het toernooi zijn selectie moeten aanpassen. Zo hebben Cody Gakpo en Teun Koopmeiners een plek verdiend in de EK-selectie van Oranje. Ook Lutsharel Geertruida, Noa Lang, Deyovaisio Zeefuik en Ludovit Reis zijn er om uiteenlopende redenen niet bij. Brian Brobbey haakte op het laatste moment af met een blessure. Mats Knoester, Azor Matusiwa, Devyne Rensch, Kaj Sierhuis en Calvin Stengs nemen hun plek in. Knoester en Rensch kwamen nog niet eerder voor Jong Oranje in actie.

Erwin van de Looi over de EK-selectie van Jong Oranje.

Historie

Jong Oranje heeft het traditioneel moeilijk met Frankrijk. Van de twaalf eerdere ontmoetingen won Nederland er vier. Frankrijk was zes keer de beste. De laatste ontmoeting was op 30 maart 2015. De Fransen wonnen toen het oefenduel in Sedan met maar liefst 4-1. Queensy Menig maakte de enige Nederlandse treffer.

De laatste keer dat Jong Oranje zegevierde, was direct een heel bijzonder duel. Nederland won de halve finale op het EK in 2006 met 3-2. Nicky Hofs en Klaas Jan Huntelaar zetten Oranje voor rust op een 2-0 voorsprong. In de tweede helft kwamen de Fransen echter terug tot 2-2. In de verlenging bezorgde  Hofs Nederland met zijn tweede doelpunt een finaleplaats. De ploeg van Foppe de Haan won de eindstrijd uiteindelijk met 3-0 van Oekraïne.

Kwartfinale

De wedstrijd in Budapest begint maandag om 18.00 uur. De NOS zendt de wedstrijd uit op NPO 2. Tegelijkertijd staan Spanje en Kroatie tegenover elkaar. Om 21.00 uur beginnen de duels Portugal – Italië en Denemarken – Duitsland.

Wanneer Jong Oranje wint, treft het donderdag om 21.00 uur de winnaar van Denemarken - Duitsland in Szekesfehervar. De finale is zondag om 21.00 uur Ljubljana.

Definitieve EK-selectie Jong Oranje voor knockout-fase; debuut Rensch Definitieve EK-selectie Jong Oranje voor knockout-fase; debuut Rensch Bekijk de EK-selectie van Jong Oranje.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen