Achterstraat met senior naar WK

KNVB Media
KNVB Media
9 maart 2010, 9:06

In de rubriek 'Fan van Oranje' komen elke week hondstrouwe supporters van het Nederlands elftal aan het woord. Deze keer: Mark Achterstraat (45) uit Badhoevedorp. ,,Met mijn vader van 80 zit ik straks in Zuid-Afrika.”

,,Amper negen jaar was ik toen mijn vader mij in 1974 voor het eerst meenam naar een wedstrijd van het Nederlands elftal in het Olympisch Stadion. Het ging nergens om, we oefenden slechts tegen Argentinië, maar de sfeer en entourage maakten een enorme indruk”, blikt Mark Achterstraat terug. ,,Je kunt wel zeggen dat het Oranjevirus toen is begonnen. Want ook het hele WK erna staat in mijn geheugen gegrift. Samen met mijn jongere broertje, met natte haartjes in pyjama voor de tv, naar Johan Cruijff en consorten kijken.”

Geen irritante commentator

Omstreeks 1982 startte Achterstraat met het volgen van de kwalificatieduels in de omgeving van Amsterdam. Hij werd lid van de supportersvereniging van Oranje waar hij passe-partouts kocht voor diverse ontmoetingen. ,,Het grote voordeel van wedstrijden live bekijken is het ontbreken van een irritante commentator”, lacht hij. Sinds 1988 bezocht Achterstraat van elk groot toernooi wel één of meerdere wedstrijden. ,,Van het EK’88 zag ik drie van de vijf duels, inclusief de finale. Toch baal ik nog steeds dat ik niet bij alle duels aanwezig was, omdat ik examen moest doen.”

Inmiddels kun je zeggen dat hij de schade aardig heeft ingehaald. Met prachtige herinneringen aan nog prachtigere EK’s en WK’s. Van Amerika tot Portugal en als absoluut hoogtepunt het toernooi in Frankrijk waar hij met zijn broer Oranje nareisde. ,,Het allermooiste was het duel met Argentinië op het WK’98. Alles kwam samen: strijd, passie en een schitterende goal van Bergkamp. Sowieso is Dennis Bergkamp een grote held van mij. Dat elftal had recht op de kampioenstitel. En eigenlijk dat van 2000 ook. Het doet nog steeds pijn dat ze toen dramatisch de penaltyserie verloren van Italië.”

Oranje verzamelaarbeurzen

Achterstraat heeft ook al twintig jaar een seizoenskaart van Ajax. Toch zit er een groot verschil in de belevenis rondom wedstrijden, beweert hij. ,,Ajax is mijn club, maar Nederland mijn lánd. Daardoor ben je net even iets chauvinistischer. En de sfeer onder de supporters is veel beter. Gezelliger. Sommige ken je van gezicht en kom je weer tegen op andere evenementen als speciale verzamelaarbeurzen. Ik spaar bijvoorbeeld voetbalboeken en programmaboekjes die uitgegeven zijn als het Nederlands elftal speelt. Zowel thuis als uit. De oudste komt uit de jaren ’50.”

Misschien wel nog een grotere Oranjefan is zijn 80-jarige vader. Achterstraat senior vergezelt waar hij kan zijn zoons naar wedstrijden. Zelfs het WK in Zuid-Afrika staat op het programma. ,,We hebben al kaarten tot en met de kwartfinale, maar we moeten nog kijken waar we verblijven’’, vertelt junior. ,,Als ik alleen met mijn broer was gegaan, hadden we wel op de Oranjecamping gestaan. Mijn vader heeft iets meer comfort nodig.” Bang is hij nochtans niet. ,,Ik denk dat zo lang je niet ’s nachts over straat gaat zwalken, de veiligheid prima is.”

Solide Nederlands elftal

Over de kansen van het huidige Nederlands elftal is Achterstraat gematigd positief. ,,Het is solide, maar niet zo goed als dat uit 1998. Het is de vraag of de bondscoach er een echte groep van kan maken en Van der Vaart, Van Persie en Sneijder samen kan laten spelen. Van die drie ben ik erg gecharmeerd. Voor iemand als Robin van Persie, met zijn acties, kom je naar het stadion. In Van Marwijk heb ik nog iets meer vertrouwen dan in Marco van Basten destijds, omdat hij Mark van Bommel heeft teruggehaald.”

Mocht het op dit WK er nog niet uitkomen, dan zet Achterstraat zijn kaarten op het volgende toernooi. ,,Ik verwacht dat we dat ook halen, want we hebben een mooie loting. En in Polen en Oekraïne ben ik nog nooit geweest, dus ik ben ook daar zeker van de partij!”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven