Kleine domper op weg naar Georgië voor zaalvoetballers

21 maart 2017, 21:45

Oranje verloor de tweede ontmoeting met België in Almere, met 2-3. - Foto: KNVB Media

Afgaande op de laatste vier wedstrijden – twee tegen topland Rusland en twee tegen België – is het Nederlands zaalvoetbalteam klaar voor het EK-kwalificatietoernooi. Dat toernooi wordt gehouden in Georgië, van 8 tot en met 12 april. De laatste test tegen België, ging door een tegentreffer in de laatste minuut met 2-3 verloren.

De oefeninterland tegen de Zuiderburen gold als laatste testcase voor het EK-kwalificatietoernooi. Een dag eerder nog imponeerde Oranje met een 6-3 overwinning in het Topsportcentrum van Almere.

Tbilisi

Zo komt er zo goed als een einde aan een lange periode van trainingen en wedstrijden die in het teken stonden van het kwalificatietoernooi. Dan, tijdens die paar dagen in Tbilisi, moet het gebeuren voor de ploeg van bondscoach Max Tjaden. Oranje treft daar Georgië, Wit-Rusland en Italië.

Tjaden benutte het tweeluik onder meer door veelvuldig een vijfde en dus extra veldspeler te posteren. Maandag leverde deze truc aan het einde van de eerste helft een handvol kansen en een doelpunt op. Een dag later leek België hierop beter ingespeeld en kwam Oranje er niet gemakkelijk doorheen.

Jordany Martinus in actie tijdens het tweede duel met België.

Intikker

Daar waar de thuisploeg maandag na 28 seconden al trefzeker was, daar duurde het dinsdag wat langer voordat de toeschouwers konden juichen. Yoshua St. Juste brak halverwege het eerste bedrijf de ban met een intikker. Drie minuten voor rust kwamen de Belgen middels Hamza Zaaf langszij.

Aan het einde van de eerste helft en aan het begin van de tweede helft koos Tjaden opnieuw voor powerplay. De variant met eerst Zaid El Morabiti en later Mo Aittabi als extra veldspeler leverde geen treffers op. Bevrijdend leek de 2-1 van Youssef Makraou , die op fraai aangeven van Karim Mossaoui voor de voorsprong zorgde. Attaibi schoot niet veel later op de paal.

Kleine domper

In het laatste kwart gingen de Belgen in de aanval, met als doel een tweede nederlaag te voorkomen. Met succes, want Illias Kaddouri maakte de 2-2. In de slotfase zocht Oranje toch weer de aanval, op zoek naar de beslissing. Het kreeg goede kansen via Attaibi, Mossaoui en Bouyouzan.

De beslissing kwam er, maar dan wel aan de andere kant. Met nog 30 seconden te gaan, liet Zaaf nog een keer zijn klasse zien: 2-3. Een kleine domper, maar gezien de ontwikkeling die de ploeg de laatste maanden doormaakt, zal het met voldoende vertrouwen afreizen naar Georgië.

Statistieken

Wedstrijd
Nederland-België 2-3 (1-1).

Scoreverloop
9. St. Juste 1-0, 17. Zaaf 1-1, 28. Makraou 2-1, 34. Kaddouri 2-2, 40. Zaaf 2-3.