Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Veel vertrouwen in Jong Oranje'

KNVB Media
KNVB Media
7 november 2008, 15:39

Foto:

,,Ik zeg niet dat we de finale halen, maar we reizen niet zomaar pas een dag na de eindstrijd terug uit Sint Petersburg", zegt KNVB-coach Marcel Loosveld van Jong Oranje futsal over de deelname aan het Europees kampioenschap in de Russische stad medio december.

,,Ik heb veel vertrouwen in de kwaliteiten van deze groep", gaat hij verder. ,,Zó veel, dat de kruisfinales haalbaar moeten zijn."

Wie voor dat vertrouwen het bewijs wil zien kan maandag 17 en dinsdag 18 november terecht in respectievelijk Panningen en Sittard. Daar spelen de futsalbeloften van ons land twee oefeninterlands tegen Italië. ,,Het belooft een interessante krachtmeting te worden met een tegenstander die zich ook plaatste voor het EK."

Jong Oranje stelde in maart van dit jaar in Andorra deelname aan het eerste EK voor spelers in de leeftijdscategorie onder 21 jaar veilig. In de poulefase stuit de ploeg van Loosveld op Spanje, Oekraïne en Kazachstan. ,,Dat zijn niet de minsten. Toch ben ik heel tevreden met deze loting. We gaan er met open vizier in. We hebben in Andorra ons visitekaartje afgegeven, dus laten onze tegenstanders zich maar zorgen maken over ons, en wij niet over hen."

Eigen kracht

Met diezelfde instelling stuurt hij zijn ploeg in de oefenfase het veld in tegen Italië. ,,We gaan uit van onze eigen kracht. Natuurlijk zullen we in tactisch opzicht wel enkele aanpassingen doen, dat is logisch. Maar ik wil wel ons eigen spel spelen."

Ter voorbereiding bekeek de technische staf de DVD’s met wedstrijdbeelden van de aanstaande opponent. ,,Het wordt een hele kluif. Maar dat mag best; ik vind dat weerstand spelers beter maakt. Die weerstand kun je verwachten van de Italianen en dus past deze tegenstander prima in onze aanpak op weg naar Sint Petersburg."

Competitie

Loosveld voegde na de zomer een aantal nieuwe spelers aan zijn selectie toe; uiteindelijk mag hij veertien man meenemen naar het EK. ,,Ik heb tientallen spelers meerdere keren bekeken en ook overlegd met hun trainers. Mijn bedoeling was om de onderlinge competitie in het team te versterken en de concurrentie te voeden. Elke speler moet nu knokken voor zijn plaats. Dat is goed voor de moraal en voor hun ontwikkeling, vind ik."

Het aanbod van talent is behoorlijk, meent Loosveld na zijn ronde langs de zalen. De komst van de Topdivisie futsal draagt daar wat hem betreft ook aan bij. ,,Er rust in dit verband ook een grote taak op de clubs en trainers op het hoogste niveau. Talentvolle spelers moeten volop kunnen werken aan hun ontwikkeling; je bent er niet met eindeloos een opgegooid balletje doodleggen. Uitgekiende trainingsschema’s, techniekontwikkeling en heel veel spelen onder weerstand, dat werpt zijn vruchten af."

Trainingsstage

Jong Oranje doorliep onlangs in Portugal een trainingsstage die werd afgesloten met een wedstrijd tegen een profclub uit de nationale eredivisie: FC Sassoeiros. ,,In die wedstrijd kon je goed merken dat we fysiek en qua tempo mee kunnen. We hebben uiteindelijk met 4-3 gewonnen. Ik was verrast door ons spel en de inzet, het totaalbeeld gaf zeer veel vertrouwen voor het vervolg."

Dat vervolg is dus het tweetal ontmoetingen met de leeftijdgenoten uit Italië. ,,,Ik vind het leuk dat we ons kunnen presenteren voor het enthousiaste Limburgse publiek. Futsal leeft hier, en met de recente ontwikkelingen rond het regionale futsalcentrum hebben we er weer een bouwsteen bij in onze ambitie om volledig aan te haken bij het Europese topniveau."

Overtuigend

De eindronde voor het Europees kampioenschap wordt tussen 8 en 14 december aanstaande gespeeld in Sint Petersburg. Die stad kreeg van de UEFA de voorkeur, omdat daar in het recente verleden jaarlijks al een groot en sterk bezet internationaal futsaltoernooi voor spelers onder 21 jaar werd georganiseerd. Oranje behoorde sinds 2004 tot de vaste deelnemers.

Oranje kwalificeerde zich in april van dit jaar voor de eindronde door overtuigend winnaar te worden van de poule. Daarin werd gestreden tegen gastland Andorra (8-1), Azerbeidzjan (2-8) en Ierland (6-2). Nederland ontmoet in Sint Petersburg Spanje, Oekraïne en Kazachstan. In de andere finalepoule op het EK komen Italië, Slovenië, Kroatië en Rusland tegen elkaar uit.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen