Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Chinese superfan weet alles van Oranje

KNVB Media
KNVB Media
28 maart 2015, 9:00

Foto:

Vraag hem naar de uitslag van een interland van jaren geleden, en hij lepelt meteen het resultaat van Oranje op. Chen Quan kan met recht een superfan van het Nederlandse voetbal worden genoemd. De 33-jarige Chinees mist geen interland - ook al worden die meestal diep in de Chinese nacht of op de vroege ochtend uitgezonden.

,,Tenzij de wedstrijd helemaal nergens te zien is”, nuanceert Chen, die ook de Engelse naam Edgar gebruikt, in een - hoe kan het anders - voetbalcafé in China’s hoofdstad Beijing.
 
,,Dan is er niets aan te doen. Maar dat komt niet zoveel voor. Er is meestal wel een sportzender te vinden waar Oranje op wordt uitgezonden. Het Nederlands elftal is nog altijd ongelooflijk populair in China. Persoonlijk volg ik ook het nieuws op OnsOranje, meestal begrijp ik wel, ondanks de Nederlandse taal, waarover het gaat. De website heet in China trouwens Yige Chéngzi, wat letterlijk vertaald ‘Een sinaasappel’ betekent.”
 
Voetbal is kunst
 
Geen ander land kan hem - zeker sportief gezien - zo bekoren als Holland. ,,Voetbal is kunst in Nederland. De manier van denken van Nederlandse voetballers spreekt veel Chinezen enorm aan. Veel landgenoten kunnen maar niet begrijpen dat zo’n klein landje zulke goede voetballers voortbrengt, terwijl China - het land met 1,3 miljard inwoners, het meeste ter wereld - er maar steeds niets van bakt.”
 
Chen kijkt net als zijn medesupporters waar ook ter wereld, uit naar de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije, die 28 maart wordt gespeeld. Een latertje, opnieuw, voor de Chinees. Het duel in de Amsterdam Arena begint om 20.45 uur, en dan is het in zijn woonplaats Beijing - waar de fan woont - 3.45 in de ochtend.
 
Leeuwarden
 
Geen probleem voor de Chinees, die jaren geleden in Leeuwarden Retail Management studeerde - en dat stiekem in óns land deed omdat hij zijn sterren dan persoonlijk in actie zou kunnen zien. Later deed hij ook nog een masterstudie Sports Management aan de Johan Cruijff University, waar hij onder andere in de schoolbanken zat met wielrenner Michael Boogerd.
 
,,De eerste wedstrijd die ik zag was van Jong Oranje”, herinnert de geboren Shanghainees zich. ,,Tegen Jong Tsjechië, in Volendam. Ik ben ook bij de training geweest, in Heerenveen. Daar heb ik Robin van Persie ontmoet, maar ook bijvoorbeeld Klaas  Jan Huntelaar en Daniël de Ridder. Met Van Persie ben ik op de foto gegaan. Ik kon het bijna niet geloven! Dat is ook met andere toppers gelukt. Onvergetelijk.”
 
Van Persie favoriet
 
Van Persie ziet hij binnenkort weer aan het werk, maar dan voor de televisie in het voetbalmaffe Aziatische land. Chen heeft vooral veel vertrouwen in de aanvalsleider van het Nederlands elftal. ,,Van Persie is mijn favoriete speler, zoals Dennis Bergkamp dat vroeger was. Sierlijke spelers, met een geweldige techniek.”
 
Hij memoreert aan het historische duel tegen bijvoorbeeld Argentinië, kwartfinale WK 1998. ,,Bergkamp met de buitenkant van zijn voet, waardoor Oranje met 2-1 won en de halve finale bereikte. Maar natuurlijk herinner ik me óók, recenter, de eerste wedstrijd van het afgelopen WK, tegen Spanje. Niemand verwachtte iets van Nederland, maar de overwinning met 5-1 was een gebeurtenis om nooit meer te vergeten.”
 
Geen angst voor Turkije
 
De ploeg van bondscoach Guus Hiddink hoeft volgens de superfan weinig te vrezen van de Turken. ,,Ze hebben wel goede spelers, zoals Burak Yilmaz, maar het niveau is minder dan enkele jaren geleden, en Turkije vormt ook niet een echt team. Ik voorspel dat het 3-1 voor Oranje wordt. Met doelpunten van Memphis Depay, Arjen Robben en debutant Bas Dost.”

  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen