OranjeLeeuwinnen knokken zich langs Denemarken

Stephan Oexman
2 maart 2018, 21:30
4:58

Cheyenne van den Goorbergh bekroonde haar debuut met een doelpunt. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen hebben ook de tweede wedstrijd op de Algarve Cup gewonnen. Tegen Denemarken kwam de ploeg twee keer terug van een achterstand en won het in de allerlaatste minuut met 2-3.

Bondscoach Sarina Wiegman koos voor een volledig gewijzigde basisopstelling ten opzichte van het duel met Japan. Voor keeper Jennifer Vreugdenhil en de woensdag aan de selectie toegevoegde Cheyenne van den Goorbergh betekende het hun debuut in Oranje. Esmee de Graaf, die woensdag tegen Japan debuteerde, stond voor het eerst in de basis.

Reprise EK-finale

In de reprise van de EK-finale van afgelopen zomer was het daarmee afwachten hoe Nederland zich zou houden tegen de sterke Denen. Van begin af aan hield de ploeg zich echter prima staande, al hadden de Denen het grootste deel van de wedstrijd het initiatief. Met name Parnille Harder en Nadia Nadim maakten het de Nederlandse defensie lastig.

Het was dan ook niet toevallig dat Harder de score opende. In de negentiende minuut kreeg ze wat ruimte, net buiten de zestien, en schoof ze hard raak langs Vreugdenhil. Binnen no-time had het echter alweer gelijk kunnen staan, toen de ene Jansen (Renate) de andere Jansen (Ellen) aanspeelde. Haar inzet mistte echter kracht.

Debutanten

Aan de andere kant hield Jennifer Vreugdenhil haar ploeg op de been. Tot twee keer toe kwam de keeper van Valencia attent haar doel uit en behoedde ze haar ploeg voor een grotere achterstand.

De 23-jarige Vreugdenhil debuteerde tegen Denemarken.

Het was de andere debutante, Cheyenne van den Goorbergh, die de gelijkmaker aantekende. Na een afgeslagen corner haalde ze met links, vanaf de rand van de zestien, fraai uit. De bal verdween in het dak van het Deense doel: 1-1. Tien minuten voor rust kwamen de Denen echter weer op voorsprong. Na een voorzet van Veje kopte Thøgerson bij de tweede paal de 2-1 langs Vreugdenhil.

Tweede helft

Na rust werd steeds meer merkbaar dat het voor beide ploegen de tweede wedstrijd in drie dagen tijd was. Het hoge tempo uit de eerste helft werd niet meer geëvenaard en de kansen werden een stuk spaarzamer. Naar mate de tweede helft vorderde kregen de OranjeLeeuwinnen steeds meer controle en werd de ploeg ook gevaarlijker.

Zeker op het moment dat Janssen, Roord, Groenen, Beerensteyn en Martens invielen. Nog geen drie minuten in het veld tekende Martens al voor de gelijkmaker. Na een voorzet van Van der Most kreeg de linksbuiten alle ruimte en kopte ze de 2-2 overtuigend binnen.

Vreugde na de 2-2 van Lieke Martens.

Slotoffensief

Met een extra spits in de persoon van Stefanie van der Gragt en een tweede gele kaart voor Schmidt luidde Oranje een slotoffensief in. Het was een paar minuten voor tijd al enorm dicht bij de winnende treffer, maar een fraaie aanval via Martens en Ellen Jansen kon net niet afgerond worden door Lineth Beerensteyn.

In de allerlaatste minuut van de blessuretijd viel die winnende treffer alsnog. Uit een corner van Roord kreeg Boye de bal in haar gezicht en caramboleerde de bal in het doel: 2-3.

Door de overwinning kan de ploeg maandag bij een overwinning op IJsland de groepswinst en een plek in de finale van de Algarve Cup veilig stellen. De beste twee groepswinnaars van de drie poules strijden daarin om de eindzege van het toernooi. Met een doelsaldo van +5 maakt het zelfs bij een gelijkspel een goede kans op een plek in de finale. De aftrap maandag is om 16.40 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.