Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog Art Langeler: nationale jeugdteams

KNVB Media
KNVB Media
27 oktober 2017, 14:15

Over twee weken speelt Jong Oranje weer op De Vijverberg, tegen Andorra. - Foto: KNVB Media

Wekelijks schrijft KNVB-coach Art Langeler een blog op OnsOranje. Deze week schrijft hij over de nationale jeugdteams en de werkwijze van de KNVB.

De KNVB start eigenlijk echt met het selecteren van de beste Nederlandse talenten in de leeftijd van 13 en 14 jaar. Daarvoor worden er binnen de districten wel selecties gemaakt en tegen/met elkaar gespeeld, maar voor het eerst doe je een Oranje-shirt aan in deze categorie. Best wel lastig, want wie is de beste in deze leeftijd?

Selecteren

Vaak zijn kinderen nog erg verschillend in alle gebieden van groei dus is het een moment-opname. Is de grootste ook de beste? Of toch dat kleine knaapje, dat zo geweldig kan dribbelen? Of het manneke dat nu nog niets kan bewerkstellingen in het wedstrijdresultaat, maar de grootste potentie heeft? Constante monitoring en overleg met de clubs is hierin het devies. Maurice Hagebeuk, coördinator Jeugdplan Nederland, doet dit met zijn team en in samenwerking met Peter van der Veen, KNVB-coach Onder 15 en Onder 16. Cruciaal om het hele voetballandschap in beeld te hebben, want deze vijver is nog heel erg groot en aan verandering onderhevig!

KNVB-coach Peter van der Veen.

Vanaf Onder 15 is er een goed programma voor de spelers. Onder 16 vliegt de hele wereld over om internationale en zelfs intercontinentale ervaring op te doen. De hierin zeer pro-actieve Peter van der Veen en teammanager Patrick Rebergen hebben een aantal mooie trips met goede tegenstanders geregeld. Zo speelt Onder 16 eind november een toernooi in Florida.

Samenwerking met clubs

Ook in deze leeftijdscategorie is het moeilijk selecteren, als je kijkt naar de fysieke verschillen. Daarom zijn er ook dagen waarin er getraind en gespeeld wordt met spelers met verschillende geboortemaanden. Die dagen wordt gekeken naar met name ontwikkeling en potentie. Ik heb het al gezegd, maar de samenwerking met de clubs is hier essentieel! De coaches van Oranje zijn veelal bij de clubs om daar mee te kijken en te overleggen over trainingswijze, selectiebeleid en dergelijke.

Bij elk team van Oranje gaat het om winnen, laat dat helder zijn

Bij Oranje onder 17 is er voor het eerst een officiële kwalificatie voor een EK en eens in de twee jaar is er een WK. Hier gaat het dus primair om presteren en is het selecteren van spelers ook meer gericht op het hier en nu. We moeten nú winnen om ons te kwalificeren voor een EK, want zo’n toernooi is een enorme ervaring voor spelers die we ze, als het even kan, elk jaar willen bieden! Om dit misverstand meteen uit de weg te helpen: bij elk team van Oranje gaat het om winnen, laat dat helder zijn.

Eliteronde

Kees van Wonderen heeft zich Onder 17 in  de eerste kwalificatieronde geplaatst voor de 'Eliteronde', zoals dat heet. In het voorjaar gaat Nederland met drie andere landen uitmaken wie zich plaatst voor het EK 2018. Wie dit zijn wordt bepaald tijdens de loting op het UEFA-hoofdkwartier in Geneve op 6 december aanstaande. De eerste twee landen op de Eliteronde plaatsen zich, dus hier ligt een mooie uitdaging.

Het Nederlands elftal onder 18 jaar, getraind/gecoacht door Bert Konterman, speelt een aantal goede wedstrijden tegen Europese landen. Ook is er in deze categorie relatief veel tijd voor tweedaagsen. Dit zijn activiteiten in Zeist, waar de spelers van de verschillende clubs met elkaar trainen en een programma doen dat inspeelt op topsportbeleving, motivatie en andere zaken waarmee 17-jarigen te maken krijgen. Zeer waardevol in hun ontwikkeling naar profvoetballer en ook hier prima in samenhang met de verschillende clubs. Clubs en bond vinden deze tweedaagsen zeer waardevol, ook al is het alleen maar omdat je met en tegen de beste spelers van Nederland speelt!

Onder 19

Ferdi Kadioglu speelt bij Oranje onder 19.

In het Nederlands elftal onder 19 jaar spelen al veel jongens die bij hun club in het eerste elftal spelen. Deze ervaringen nemen ze mee naar het nationale team. Je ziet dat Nederland hier vroeg mee is, vroeger dan de landen om ons heen. Logisch ook, maar daar zal ik nu niet over uitweiden. Maarten Stekelenburg werkt met zijn team ook een programma af dat moet leiden naar het EK. Onder 19 is de eerste ronde doorgekomen en speelt, net zoals Onder 17 in maart voor plaatsing voor het EK (2018 in Finland). Tijdens de Eliteronde plaatst alleen de groepswinnaar zich voor het EK. Op het EK onder 19 strijden acht landen om de titel, terwijl dit bij Onder 17 zestien landen betreffen. Plaatsing is in de Onder 19-categorie dus aanzienlijk lastiger.

Toch is dit de afgelopen jaren steeds gelukt, we gaan er weer voor! Probleem met het EK zelf is de timing; het toernooi wordt gespeeld in juli. Dit botst met de voorbereidingen en planningen van de clubs en valt buiten de internationale agenda (de weken dat clubs hun internationals moeten afstaan aan het nationale team) met als gevolg dat een aantal clubs in Nederland hun spelers niet mee laten doen met het toernooi…. Doodzonde natuurlijk, maar ook hier ga ik nu niet verder op in.

Europese toplanden

Oranje onder 20 is bezig met een schitterende reeks oefenwedstrijden tegen zeven Europese toplanden. Zij spelen in twee seizoenen veertien goede wedstrijden en gaan in november spelen tegen Zwitserland (thuis) en Italië (uit). Hele goede internationale ervaringen, die qua resultaat tot zover wisselend verlopen: drie keer nipt verlies (tegen Engeland, Duitsland en Polen) en één keer winst (ook nipt, tegen Portugal).

Dwight Lodeweges coacht dit team dat bestaat uit jongens die in de Eredivisie, Jupiler League en bij buitenlandse clubs spelen. Deze groep is eigenlijk samen met de groep van Jong Oranje de potential-lijst van Oranje voor de toekomst!

Jong Oranje speelt een kwalificatie voor het EK 2019.

Jong Oranje

Jong Oranje speelt een kwalificatie voor het EK 2019 in Italië. Er zijn negen poules van vijf of zes landen. De nummer één van elke poule plaatst zich voor dit EK. Daarnaast zijn er nog twee tickets te verdienen via een play-off van de vier beste nummers twee van de poule. Twee cycli geleden verloor Jong Oranje het ticket in de play-offs tegen Portugal, vorig jaar eindigde Jong Oranje weliswaar als tweede in de poule (achter Slowakije) maar niet als een van de vier beste nummers twee.

We moeten dus aan de bak in de poule met Engeland, Schotland, Oekraïne, Letland en Andorra. In november spelen we thuis tegen Andorra waarmee we dit kalenderjaar afsluiten. Na de wedstrijden in maart (Andorra-uit en België-thuis (vriendschappelijk) gaat het er in september en oktober om spannen. Dan komen hopelijk de finales waarin de tickets verdeeld worden.

Ik zeg expres hopelijk, want bij puntverlies van ons tegen Andorra wordt dit heel erg moeilijk. Kortom, niet te ver vooruit kijken, eerst Andorra-thuis!

Art Langeler
KNVB-coach Jong Oranje

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen