OranjeLeeuwinnen openen WK-kwalificatie met zege

24 oktober 2017, 21:00

Vivianne Miedema schoot Nederland naar de overwinning. - Foto: KNVB Media

De Oranjevrouwen hebben de eerste WK-kwalificatiewedstrijd, in een uitverkocht FC Groningen Stadion tegen Noorwegen, met 1-0 gewonnen. Oranje was de gehele wedstrijd de betere, maar maakte de winnende treffer pas in blessuretijd: 1-0.

Van begin af aan domineerden de OranjeLeeuwinnen het spel. De Noren kwamen amper in hun spel, met name door het felle jagen van het Nederlandse middenveld. Binnen tien minuten leidde dat tot de eerste kans, maar een hard schot van Vivianne Miedema werd gekeerd door de Noorse keeper Hjelmseth.

Controle

De Noren werden eigenlijk alleen gevaarlijk uit de omschakeling. Minde was voor rust het gevaarlijkst namens de bezoekers, maar haar kopbal ging over het doel. Oranje controleerde het spel, maar het tempo was bij wijlen niet hoog genoeg om de stugge Noorse defensie te slechten.

Sherida Spitse speelde een sterke wedstrijd op het middenveld.

In de tweede helft zette dat spelbeeld zich voort. Vivianne Miedema leek namens Nederland de openingstreffer te verzorgen na goed doorzetten van Shanice van de Sanden, maar haar schot ging via de lat over.

Strafschop

Aan de andere kant was het een opmerkelijke actie van diezelfde Shanice van de Sanden die de Noren vanuit het niets in het zadel leek te helpen. Haar handsbal werd bestraft met een strafschop. Sari van Veenendaal toonde zich echter de sterkste in de tweestrijd met Maren Mjelde en keerde de strafschop.

Het Oranjegekleurde FC Groningen Stadion begroette die redding met enorm gejuich en wilde de ploeg naar de overwinning schreeuwen. De Nederlandse aanval had echter grootse moeite om de Noorse defensie te slechten. Lieke Martens was met een schot dichtbij de 1-0, maar haar inzet ging naast het doel.

Jackie Groenen in actie.

Miedema

Juist op het moment dat iedereen zich leek te verzoenen met een 0-0 gelijkspel, viel de winnende alsnog. Vivianne Miedema wilde Jackie Groenen bedienen in de Noorse zestien, maar zag dat de bal aan de middenvelder voorbij ging – maar ook aan keeper Hendseth: 1-0.

Zo beleefden de OranjeLeeuwinnen de zo gewenste start van de WK-kwalificatie. Volgende maand staan de volgende twee wedstrijden op het programma; uit tegen Slowakije en thuis tegen Ierland. Iedereen die vanavond mocht proeven van de fantastische sfeer in het FC Groningen stadion, zal daar ongetwijfeld naar uitkijken.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

OranjeLeeuwinnen op Facebook

Meer te weten komen over de OranjeLeeuwinnen? Kijk dan op onze Facebookpagina. Hier vind je het laatste nieuws rondom de speelsters, wedstrijden en kaartverkoop.