OranjeLeeuwinnen ongeslagen naar laatste acht op EK

24 juli 2017, 23:00
4:17

Vreugde bij de OranjeLeeuwinnen na de 1-2 van Lieke Martens. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen behoren op het Europees kampioenschap in eigen land tot de acht beste landen. Een nieuwe overwinning met het kleinste verschil (1-2) op België was ruim voldoende voor een plaats in de kwartfinale.

De rekenmeesters konden zich sinds donderdagavond heerlijk uitleven. Tal van scenario’s waren mogelijk bij de ontknoping in poule A. Zelfs het nog puntloze Noorwegen had voorafgaand nog een – weliswaar minieme – kans op een vervolg in het toernooi. En Nederland? Dat had aan een gelijkspel voldoende om zich te scharen bij de acht kwartfinalisten. Pas bij een nederlaag tegen de zuiderburen zou voor de OranjeLeeuwinnen het betere rekenwerk beginnen.

Opluchting

De opluchting was maandagavond in heel Nederland groot toen bleek dat Lieke Martens 'gewoon' inzetbaar was. De wissel die zich in defensief opzicht al een aantal dagen aandiende, werd daadwerkelijk doorgevoerd. Aanvoerder Mandy van de Berg werd door bondscoach Sarina Wiegman gepasseerd ten faveure van Stefanie van der Gragt. Ajacied Liza van der Most verving ploeggenoot Desiree van Lunteren die ziek was geweest.

Het was niet de eerste helft van de Belgische Maud Coutereels. Ze was haar directe tegenstander Shanice van de Sanden meer dan eens volledig kwijt. Na een kwartier ging ze een stevig kopduel aan met Anouk Dekker en moest dat bekopen met een gescheurde wenkbrauw, hechting en het dragen van een tulband. Hetzelfde gold voor Dekker.

Strafschop

Net bekomen van de schrik maakte Coutereels in het zestienmetergebied een onhandige overtreding op Jackie Groenen: strafschop. Net als tegen Denemarken mikte Sherida Spitse met precisie: 1-0.

De 0-1 van Sherida Spitse vanaf elf meter.

Omdat ook Denemarken al snel scoorde tegen Noorwegen, wist België dat het moest winnen om uitzicht te houden op de kwartfinale. In de eerste helft kwamen de Red Flames welgeteld één keer gevaarlijk voor het vijandelijke doel. In de veertigste minuut plukte keeper Sari van Veenendaal eenvoudig een voorzet uit de lucht.

Flanken

Na een wat weifelend begin was Oranje, zoals zo vaak, gevaarlijk via de razendsnelle flanken. Maar een gebrek aan bruikbare voorzetten aan spits Vivianne Miedema voorkwam meer gevaar. Miedema speelde sowieso een vrij eenzame eerste helft. Of ze werd niet gezocht, of ze werd niet gevonden.

En toen, ineens de gelijkmaker. Natuurlijk, even daarvoor was daar al Janice Cayman, die gevaarlijk voor Van Veenendaal opdook. Maar toen was daar die misser van de keeper, die afgelopen donderdag nog zo werd bewierookt. Een inzet van Tessa Wullaert viel uit het niets over de keeper en onder de lat binnen; 1-1.

Spannend

Net als in de tweede groepswedstrijd tegen Denemarken speelde Nederland na rust zeker niet haar beste spel. Het was moeizaam, het werd spannend. Toch kwam het wel op een nieuwe voorsprong, toen een poging van Lieke Martens via een Belgisch been werd gepromoveerd tot doelpunt. De toevalstreffer haalde direct ook de meeste spanning uit het duel.

De OranjeLeeuwinnen mogen op #onsEK blijven dromen. En zijn in ieder geval de lastige poule A pijnvrij doorgekomen. Ongeslagen zelfs. De volgende opponent komt uit poule B en wordt dinsdag bekend. Duitsland, Zweden en Rusland strijden daarin voor twee plaatsen in de kwartfinale. In het kielzog van poulewinnaar Nederland gaat ook Denemarken naar de kwartfinale.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel.