Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranjevrouwen naar de kwartfinale: de scenario's

KNVB Media
KNVB Media
24 juli 2017, 14:45

Nederland is in de ban van de Leeuwinnen, maar de buit is nog niet binnen. - Foto: KNVB Media

Maandagavond valt de beslissing in groep A van het EK vrouwenvoetbal. Welke twee landen plaatsen zich voor de kwartfinale? De Oranjevrouwen wonnen hun eerste twee duels maar zijn nog altijd niet zeker van een plek bij de laatste acht. Hoe kan dat? De scenario's op een rij.

De laatste twee groepswedstrijden worden tegelijkertijd afgewerkt. Om 20.45 trappen België en Nederland in Tilburg af. Noorwegen en Denemarken doen dat op hetzelfde tijdstip in Deventer. Die regel is ingesteld nadat Argentinië op het WK 1978 precies wist met hoeveel goals verschil het moest winnen van Peru om de finale te halen. En vervolgens ten koste van Nederland ook wereldkampioen werd. 

Stand

— Nederland aan de leiding, maar er is nog veel mogelijk in de laatste speelronde. Foto: UEFA.com

Terug naar 2017. De Oranjevrouwen plaatsen zich voor de kwartfinale bij minimaal een gelijkspel tegen België of als Denemarken punten verspeelt tegen Noorwegen. Maar wat als Nederland verliest van België en Denemarken wint van Noorwegen. In dat geval hebben Nederland, België en Denemarken zes punten en ligt uitschakeling op de loer. 

Scenario 1

Nederland verliest met twee doelpunten verschil van België en Denemarken wint van Noorwegen. Dan geldt het doelsaldo in de onderlinge duels tussen de drie landen. België komt dan op +1. Denemarken op 0. En Nederland op -1. In dat geval ligt Nederland eruit. 

Scenario 2

Nederland verliest in een doelpuntrijk duel met een doelpunt verschil van België. Zeg: 3-2. En Denemarken wint met 1-0 van Noorwegen. België komt in de onderlinge duels dan op doelsaldo 0 (3-3). Nederland op 0 (3-3). En Denemarken ook op 0 (1-1). In dat geval tellen de meeste doelpunten voor en gaan België en Nederland door. Dat geldt dus ook bij een 2-1 of 4-3 overwinning voor België. 

Scenario 3

België wint met 1-0 van Nederland en Denemarken verslaat Noorwegen met twee doelpunten verschil. Dan staan de drie landen onderling precies gelijk. Zes punten, doelsaldo (1-1). In dat geval wordt de wedstrijd tegen Noorwegen interessant. België versloeg de Noorsen met 2-0 en streeft Nederland dat met 1-0 won voorbij. Hetzelfde geldt voor Denemarken. In dit scenario is het EK voor Nederland voorbij.

Scenario 4 

Het wordt pas echt hogere wiskunde als België met 1-0 van Nederland wint en de Deense vrouwen Noorwegen met dezelfde cijfers verslaan. Dan staan de drie landen onderling precies gelijk. Zes punten, doelsaldo (1-1). In dat geval wordt de wedstrijd tegen Noorwegen interessant. België versloeg de Noorsen met 2-0 en streeft Nederland dat met 1-0 won voorbij.

Als Denemarken net als Nederland met 1-0 van Noorwegen wint, dan staan de beide landen precies gelijk: zes punten; doelsaldo (2-1). In dat geval gaat het team dat de minste gele en rode kaarten heeft ontvangen (waarbij rood drie keer zwaarder telt als geel) in de groepswedstrijden door naar de kwartfinale. Nederland is dan in het voordeel met slechts een gele kaart tegenover zeven voor Denemarken.

Maar goed. De Oranjevrouwen hebben het in eigen hand. Winnen of gelijkspelen. Dan kunnen al deze doemscenario's in de ijskast. 

— Vivianne Miedema aast tegen België op haar eerste EK-treffer.

De criteria op een rij

Wanneer twee of meer teams in de groep gelijk eindigen, worden de volgende criteria toegepast om de rangorde te bepalen:

a. onderling resultaat
b. doelsaldo in de onderlinge duels
c. meeste doelpunten vóór in de onderlinge duels
d. als hierna nog steeds twee teams steeds gelijk staan, worden de criteria a t/m c opnieuw toegepast op de duels van deze teams om de rangorde te bepalen. Als ook dit geen doorslag geeft, zijn achtereenvolgens de criteria e tot en met h van toepassing.
e. doelsaldo in alle groepswedstrijden
f. aantal gescoorde doelpunten voor in alle groepswedstrijden
g. laagste score op basis van gele en rode kaarten tijdens de groepswedstrijden (rood = 3 punten, geel = 1 punt, uitsluiting na twee gele kaarten in één wedstrijd = 3 punten).
h. plaats op de UEFA women's national team coefficient ranking voor de loting

KOM OOK BIJ DE JONGE LEEUWEN!

Jonge Leeuwen is dé fanclub voor Oranjefans tussen de 4 en 14 jaar oud. Dichter bij Oranje kom je niet!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen