Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Facts en figures van de OranjeLeeuwinnen

KNVB Media
KNVB Media
11 juli 2017, 11:00

Sherida Spitse is met haar 133 interlands de meest ervaren OranjeLeeuwin. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen beginnen aanstaande zondag, 16 juli, aan het EK in eigen land. Een toernooi waar jaren naar toe is gewerkt. In dit artikel nemen we de selectie van de OranjeLeeuwinnen onder de loep aan de hand van facts en figures.

Geboortemaand-effect

Het geboortemaand-effect is een actueel onderwerp binnen teamsporten. De maand waarin iemand is geboren, kan van grote invloed zijn op de verdere carrière. In het voetbal wordt de peildatum 1 januari gebruikt (voor 1991 was dit nog 1 augustus.) Spelers die zijn geboren in januari, februari en maart zouden in overtal zijn. Bij de OranjeLeeuwinnen is er geen sprake van het geboortemaand-effect; de meeste internationals zijn in het laatste kwartaal geboren.

Leeftijdsopbouw

De gemiddelde leeftijd van het team is 24,83 jaar. Dat is gemiddeld een half jaar ouder dan de selectie een jaar geleden. De gemiddelde leeftijd van toplanden op een eindtoernooi was de afgelopen jaren zo rond de 26-27 jaar. Duitsland heeft dit EK een team met een gemiddelde leeftijd van 25,56 jaar. Het Franse team is gemiddeld 25,17 jaar en de Engelsen 28,30 jaar.
Keeper Loes Geurts is met haar 31 jaar de oudste speelster van het team. Sisca Folkertsma, Jill Roord en Vivianne Miedema (die aanstaande zaterdag haar verjaardag viert) zijn met hun 20 jaar de jongste drie van het team.

Doorstroom vanuit nationale jeugdteams

Het grootste gedeelte van de OranjeLeeuwinnen is al vroeg in beeld. Maar liefst 76% van de huidige EK-selectie heeft alle nationale jeugdteams (O15, O16, O17 en O19) doorlopen. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat er pas een nationaal Onder 15-team is sinds 2003 (vanaf geboortejaar 1988) en nationaal Onder 16 sinds 2007 (vanaf geboortejaar 1992).

Player pathway

Het player pathway (de speelsters loopbaan) is de weg (teams/clubs) die speelsters hebben doorlopen. De gemiddelde leeftijd waarop de speelsters zijn begonnen met voetballen ligt rond de 7 jaar. Op een uitzondering na hebben alle speelsters bij een amateurvereniging gemengd (samen met jongens) voetbal gespeeld. Sommige speelsters hebben nog een overstap gemaakt naar een ander club in de omgeving op een hoger niveau. Rond de leeftijd van vijftien jaar hebben nagenoeg alle speelsters de overstap gemaakt naar een senioren vrouwenteam of het CTO (opleidingsteams KNVB).

Bij de nationale jeugdteams zien we dezelfde trend. Nagenoeg alle talentvolle speelsters spelen in een gemengd team in een jeugdcompetitie. We zien nu binnen onze nationale jeugdteams (Onder 15 en Onder 16) dat het competitieniveau waarop meisjes tussen jongens spelen ook steeds hoger wordt. Was dit voorheen hoofdklasse, tegenwoordig is dit al op landelijk divisie niveau.

Er is niet één weg naar Rome als het gaat om ontwikkeling van je talent. Er zijn echter wel een groot aantal factoren die heel belangrijk zijn. Om je te ontwikkelen als talent is het belangrijk dat je in een goede omgeving zit of komt. Dit betekent dat je op een zo hoog mogelijk niveau, met de beste spelers, moet spelen en trainen. Gemengd voetbal is hierin een belangrijk uitgangspunt.

Het player pathway van Lieke Martens.

Lieke Martens is op jonge leeftijd begonnen met voetballen tussen de jongens bij een vereniging in haar dorp; RKVV Montagnards. Vervolgens is Martens naar Olympia '18 gegaan, uit haar omgeving, om daar op een hoger niveau (competitie) en met betere spelers te gaan voetballen.

Martens is niet de enige speelsters die deze weg heeft bewandeld. Desiree van Lunteren, Danielle van de Donk en Jackie Groenen hebben een vergelijkbaar traject doorlopen, waarbij Groenen bijvoorbeeld meteen de stap heeft gemaakt naar het buitenland. Zo heeft iedere speelster haar eigen weg bewandeld.

Land en competitie

Van de 23 speelsters staan er op dit moment dertien onder contract in een buitenlandse competitie. Van de buitenlandse competities, spelen de meeste Oranjevrouwen in de Engelse competitie (WSL1), gevolgd door de Bundesliga Frauen (Duitsland).

De laatste jaren ontstaat steeds meer een trend dat speelsters, na een paar jaar in de Eredivisie Vrouwen te hebben gevoetbalbald, de keuze maken om naar een sterke club en competitie in het buitenland te gaan. Bij deze buitenlandse clubs kunnen ze zich fulltime richten op het voetballen, hoofdzakelijk omdat de sportieve en financiële voorwaarden beter zijn dan in eigen land. Daarnaast komen ze in deze competities de beste Europese speelsters tegen.

Sterkste competities

De sterkste competities in Europa zijn Duitsland, Engeland, Zweden en Frankrijk. Hier vind je ook de meeste topclubs en een grotere kans om Champions League te spelen. Alle vier deze landen zijn ook op het komende EK in Nederland.

Voor de speelsters in de Nederlandse competitie is het, op dit moment, maar voor een aantal speelsters weggelegd om zich fulltime te focussen op het voetbal. De meeste speelsters krijgen een kleine vergoeding (of helemaal niets). Zij studeren nog of hebben een baan naast het voetbal.

Ervaring op eindtoernooien

Een groot gedeelte van de huidige selectie heeft al een EK en/of WK gespeeld. Van de huidige groep waren er vijftien speelsters (65%) op het WK 2015 in Canada. Acht speelsters (35%) staan voor het eerst op een eindtoernooi. Vier speelsters hebben al twee keer op een EK gespeeld en één keer op een WK. Vijf speelsters hebben twee eindtoernooien gespeeld en zes speelsters zijn één keer op een eindtoernooi geweest.

In totaal hebben negentien speelsters ook een jeugd EK (Onder 19 of Onder 17) gespeeld. Vijf speelsters uit deze groep zijn in 2014 op het EK Onder 19 in Noorwegen Europees Kampioen geworden: Vivianne Miedema, Jill Roord, Dominique Janssen, Sisca Folkertsma en Lineth Beerensteyn. Een jeugd EK of WK spelen is daarom een belangrijke ervaring voor de ontwikkeling van speelsters.

UEFA- en FIFA-ranking

De laatste jaren is de ranking op de UEFA en FIFA vrij stabiel. Inmiddels staan de Oranjevrouwen al ruim twee jaar twaalfde op de FIFA- en zesde op de UEFA-ranking.
Duitsland, Frankrijk, Engeland, Zweden en Noorwegen zijn de eerste vijf van de UEFA-ranking. De openingswedstrijd op het EK tegen Noorwegen is dan ook meteen een mooie graadmeter.

UEFA Women's EURO 2017

Van 16 juli tot en met 6 augustus vond in Nederland het EK Vrouwen 2017 plaats. Kijk hier terug op die drie fantastische weken waarin de OranjeLeeuwinnen Nederland en Europa veroverden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen