Leeuwinnen verliezen van Australië

3 maart 2017, 20:00

Vivianne Miedema was goed voor één doelpunt. - Foto: KNVB Media

De OranjeLeeuwinnen hebben hun tweede wedstrijd op de Algarve Cup niet weten te winnen. In een fysiek duel was Australië met 3-2 te sterk. Vivianne Miedema en Sherida Spitse maakten de Nederlandse treffers.

Oranje begon sterk aan de wedstrijd tegen de nummer 6 van de wereldranglijst. De eerste kans was voor Lieke Martens, maar haar schot ging voorlangs. De openingstreffer van Australië kwam dan ook letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. De corner van Emily Gielnik draaide met behulp van de sterke wind rechtstreeks de Nederlands goal in. Niet veel later was het diezelfde Gielnik die de bal uit een vrije trap knap achter Loes Geurts schoot.

Dode spelmomenten

“We stonden ineens met 2-0 achter terwijl ze eigenlijk nog niks gecreëerd hadden. Wat dat betreft was het een lesje verdedigen van dode spelmomenten”, blikt bondscoach Sarina Wiegman terug. “We voetbalden in de eerste helft niet goed en wonnen geen duels. Australië is een fysieke tegenstander en we moeten leren om ons daar beter tegen te wapenen.”

Toen Alanna Kennedy vlak voor rust uit een vrije trap de 3-0 binnenkopte leek de wedstrijd gespeeld, maar niets was minder waar. Wiegman: “We kwamen een stuk beter de kleedkamer uit. We waren scherper in de duels, en hebben eigenlijk de hele tweede helft op hun helft gespeeld.”

Veerkracht

Het resulteerde een kwartier voor tijd in een goal van spits Vivianne Miedema. Twee minuten later schoot Sherida Spitse Oranje op fraaie wijze via een vrije trap naar 3-2. De Nederlandse ploeg voelde dat er nog iets te halen viel en begon aan een slotoffensief. Shanice van de Sanden en Sisca Folkertsma waren dichtbij de gelijkmaker, maar die viel niet. “Al met al kan ik niet tevreden zijn, maar het is wél weer een stap vooruit. We hebben veerkracht getoond, en moeten nu leren om nog meedogenlozer met onze kansen om te gaan.”

De OranjeLeeuwinnen spelen maandagmiddag om 16.00 uur de derde wedstrijd van de Algarve Cup tegen Zweden. Deze wedstrijd wordt live uitgezonden op FOX Sports.

Statistieken

Wedstrijd
Australië – Nederland 3-2 (3-0)

Gele kaart
Shanice van de Sanden

Scoreverloop
15. Emily Gielnik 1-0 30. Emily Gielnik 2-0 45.  Alanna Kennedy 75. Vivianne Miedema 78. Sherida Spitse 3-2.