Oranje sluit 2017 af met overwinning op Roemenië

14 november 2017, 21:45
0:00

Memphis wordt gefeliciteerd na de openingstreffer. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal heeft het voetbaljaar 2017 afgesloten met een overwinning. In Boekarest werd Roemenië met 0-3 verslagen. Doelpunten waren er in de tweede helft van Memphis, Ryan Babel en Luuk de Jong.

Afgezien van de punten voor de FIFA-ranking, stond er voor Dick Advocaat nóg iets op het spel. Bij een overwinning op Roemenië zou Advocaat de meest succesvolle bondscoach ooit zijn, met 37 overwinningen als keuzeheer van het Nederlands elftal.

In vergelijking met het oefenduel van afgelopen donderdag in Aberdeen, waar Schotland met 1-0 werd verslagen, was het duel in Boekarest een stuk aantrekkelijker om te zien. Het treffen kenmerkte zich door meer opwindende momenten en meer strijd bij beide partijen.

Hoofdrol

Aan de kant van Oranje speelde Memphis voor rust een hoofdrol. De aanvaller van Olympique Lyon was betrokken bij zo ongeveer alle gevaarlijke momenten van Nederland. Zo profiteerde Davy Pröpper na een kwartier spelen van zijn voorzet, maar keerde de Roemeense doelman Pantilimon het schot van de middenvelder.

Vlak voor het einde van de eerste helft legde Memphis de bal met succes op het hoofd van Ryan Babel, maar laatstgenoemde stond in buitenspelpositie. Zodoende geen doelpunten in de eerste helft.

Geen verrassing

Het was dan ook geen verrassing dat juist hij – Memphis dus – vlak na rust de score opende. Steven Berghuis zette voor, Memphis kopte bij de tweede paal raak. Zijn 8e interlanddoelpunt was een feit. Tien minuten later gevolgd door doelpunt nummer 2. Berghuis genoot en profiteerde van de geboden ruimte en Babel de gelegenheid om te scoren.

In de laatste twintig minuten gingen de Roemenen op jacht naar eerherstel. Het zette aan, was een aantal keer gevaarlijk, maar de defensie van Oranje brak niet. Juist in die fase kopte invaller Luuk de Jong de 0-3 binnen, na opnieuw een voorzet van Berghuis. Na drie assists werd de Feyenoorder in de slotfase vervangen door debutant Donny van de Beek.

Record

Zodoende pakte Advocaat op de valreep het record af van Bob Glendenning als bondscoach met de meeste overwinningen: 37, in 62 interlands.

Voor Oranje zit 2017 na de dubbele oefenzege van de afgelopen dagen op. Eind maart komt het Nederlands elftal weer bij elkaar, dan voor oefenduels met Engeland (thuis) en Spanje (uit).