Nederland kan balans met Bulgarije rechttrekken

2 september 2017, 12:45

Toen Oranje in 2007 van Bulgarije won. Ryan Babel maakt de actie, Wesley Sneijder wacht af. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal speelde in de historie elf maal eerder tegen Bulgarije. Van die duels wist Oranje er vier te winnen, eindigde de strijd twee maal gelijk, en trokken de Oost-Europeanen vijf maal aan het langste eind.

Met een overwinning zondagavond in de Amsterdam ArenA kan het team van bondscoach Dick Advocaat dus de historische balans gelijktrekken. Dat is ook vrijwel noodzakelijk om in de race voor het WK volgend jaar in Rusland te blijven.

Het laatste duel eindigde voor het Nederlands elftal in een grote teleurstelling. Het was de wedstrijd in de huidige WK-kwalificatiereeks die in Sofia werd afgewerkt. Door twee goals van Spas Delev in de eerste twintig minuten in het Vasil Levski-stadion wist de thuisploeg de winst op Oranje te pakken.

Gewonnen

De laatste overwinning van Nederland dateert van 8 september 2007, toen er met 2-0 werd gewonnen in de EK-kwalificatiewedstrijd die destijds ook in de Amsterdam ArenA werd afgewerkt. De goals waren van Wesley Sneijder, in de eerste helft, en na rust van Ruud van Nistelrooij.

Georginio Wijnaldum probeert in balbezit te komen in het eerdere uitduel in Bulgarije.

Van dat team zit alleen Sneijder nog bij de huidige selectie van Advocaat. Ook Robin van Persie maakte deel uit van de spelersgroep, maar de aanvaller moest na het verloren duel bij Frankrijk geblesseerd afhaken en kan zondagavond niet in actie komen tegen de Bulgaren.

WK 1974

De grootste overwinning op de komende tegenstander werd in 1974 behaald. Tijdens het WK in West-Duitsland wist Oranje met 4-1 te winnen, dankzij goals van Johan Neeskens (twee), John Rep en Theo de Jong. Ruud Krol werkte de bal die wedstrijd nog in eigen doel.

Ook al heeft Bulgarije een maal meer gewonnen dan Nederland, het doelsaldo is wel in het voordeel van Oranje. Zeventien maal wist de ploeg te scoren tegen de opponent, die zelf zestien maal het vaderlandse net vond.