Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De interlandcarrière van Sneijder in beeld en cijfers

KNVB Media
KNVB Media
9 juni 2017, 10:00
1:04

Wesley Sneijder juicht na zijn gelijkmaker tegen Mexico op het WK 2014. - Foto: KNVB Media

Vanaf vanavond, vrijdag 9 juni, 20.45 uur is Wesley Sneijder recordinternational met 131 interlands - uitgerekend op zijn 33e verjaardag. Een terugblik op zijn 130 interlands tot nu toe, in beeld en cijfers.

Afgelopen zondag evenaarde Wesley Sneijder het record van Edwin van der Sar met 130 interlands. In die interlands speelde hij totaal 9.622 minuten. Een gemiddelde van iets meer dan 74 minuten per wedstrijd.

Eindtoernooien

Namens het Nederlands elftal scoorde Sneijder 30 keer; een gemiddelde van 0,23 per wedstrijd. Daarmee staat hij op de tiende plaats van all-time topscorers in Oranje. Zijn gemiddelde ligt opmerkelijk genoeg hoger op eindtoernooien; tijdens WK's scoorde hij zes keer in zeventien wedstrijden (0,35 per wedstrijd) en tijdens EK's scoorde hij twee keer in acht duels (0,25 per wedstrijd). Met name zijn vijf doelpunten tijdens het WK 2010 dragen daar aan bij. Sneijder nam deel aan zes eindtoernooien; drie WK's en drie EK's.

Wesley Sneijder viert de 2-1 overwinning op Brazilië tijdens het WK 2010. Hij scoorde zelf tweemaal.

In 2010 en 2014, de jaren van de zo succesvol verlopen WK's, kwam Sneijder vijftien keer in actie voor Oranje. Dat waren daarmee zijn meest actieve jaren voor het Nederlands elftal. In 2003, het jaar dat hij debuteerde, en 2005 speelde hij drie interlands en daarmee het minste aantal per kalenderjaar.

Resultaten

Van de 130 interlands die Sneijder speelde, begon hij 111 keer in de basis en viel hij 19 keer in. Hij werd 47 keer gewisseld en begon aan dertien interlands als aanvoerder. Hij won 83 interlands, speelde 21 keer gelijk en verloor 26 keer met Oranje.

Opponenten

Sneijder speelde tegen 60 verschillende landen, waarvan het meest tegen Turkijke (vijf keer). Hongarije is zijn favoriete tegenstander; alle vier de ontmoetingen met de Hongaren sloot hij winnend af. Zijn 30 doelpunten maakte hij tegen 24 verschillende landen; tegen Brazilië, Hongarije, Japan, Mexico, San Marino en Zweden scoorde hij twee keer.

In zijn tweede interland, tegen Moldavië in 2003, maakte Sneijder zijn eerste interlanddoelpunt.

De grootste overwinning van Sneijder in Oranje was de 11-0 overwinning op San Marino, op 2 september 2011. Zijn grootste nederlagen waren de 3-0 tegen Duitsland (15 november 2011) en tegen Turkije (6 september 2015).

Locaties en verjaardag

In 64 verschillende stadions kon men genieten van de kunsten van Wesley Sneijder. Verreweg het vaakst kwam hij in actie in Amsterdam; 35 keer. Hij scoorde in vijftien verschillende stadions, waarvan ook het vaakst in de ArenA: acht keer.

Sneijder viert feest en kondigt de zwangerschap van zijn vrouw Yolanthe aan, na zijn doelpunt tegen Turkije in de Amsterdam ArenA in 2015.

Vanavond is de derde keer dat Sneijder in actie komt op zijn verjaardag. De vorige twee interlands leverden wisselend succes op; zo was de fraaie 3-0 overwinning op Italië tijdens EURO 2008 op zijn verjaardag, maar ook de 0-1 nederlaag tegen Denemarken tijdens EURO 2012.

Teamgenoten

Sneijder speelde het vaakst samen met Van Persie in het Nederlands elftal; 46 interlands. De 41 keer dat hij gewisseld werd kwamen er 25 verschillende spelers voor hem in de plaats. Het meest werd hij vervangen door Rafael van der Vaart; zeven keer. Met Arjen Robben, met wie hij gelijktijdig debuteerde, speelde Sneijder tot vandaag 31 interlands.

Vanavond wordt de twaalfde interland die Sneijder onder bondscoach Advocaat speelt. Van de voorgaande elf sloot Oranje er zes winnend af, werd er drie keer gelijkgespeeld en twee keer verloren. Sneijder maakte tot nu toe twee doelpunten met Advocaat langs de lijn als bondscoach.

Nederland - Luxemburg: voorbeschouwing Nederland - Luxemburg: voorbeschouwing Lees hier de voorbeschouwing op de wedstrijd tegen Luxemburg.

Kwalificatie WK 2018

Hoe staat Oranje ervoor in de kwalificatie voor het WK?

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen