Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nederland - Luxemburg: voorbeschouwing

KNVB Media
KNVB Media
8 juni 2017, 13:00

Bijna 70 jaar, maar bondscoach Dick Advocaat heeft aan scherpte niks ingeboet. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal speelt nog vijf kwalificatiewedstrijden voor het WK 2018 in Rusland. En eigenlijk kan het zich daarbij geen misstap meer permitteren. "We moeten uitstralen dat we er zelf in geloven", zegt de nieuwe bondscoach Dick Advocaat. Horde nummer één is Luxemburg op vrijdag 9 juni in een volle Kuip in Rotterdam.

Dick Advocaat zal voor het eerst op de bank plaatsnemen nadat hij de oefeninterlands tegen Marokko en Ivoorkunst aan zijn assistent Fred Grim overliet. Niet helemaal voor het eerst natuurlijk, want Advocaat was al twee keer eerder bondscoach en heeft zich zowel in 1994 (WK Amerika) als in 2004 (EK Portugal) geplaatst voor een eindtoernooi. 

Duo Advocaat/Gulllit

Net als in 2004 zit er een icoon uit het Nederlands voetbal naast hem. Toen was het Willem van Hanegem, nu is het Ruud Gullit. "Wij durven het wel", keek Advocaat dinsdag tijdens de perspresentatie met vertrouwen vooruit naar de komende kwalificatieduels. "Het is een geweldige baan met een geweldige uitdaging." 

En de kijkers van het Jeugdjournaal mogen hem dan gekscherend opa-bondscoach noemen. "Hij is nog net zo scherp als vijf jaar geleden bij PSV", zei Kevin Strootman tegen het AD. En dat bleek ook wel tijdens de eerste training onder zijn leiding. Met gebalde vuisten spoorde hij de spelers aan en er klonk een snerpend fluitje als het hem niet zinde. Ondertussen bewoog Gullit zich tussen de spelers. Robben ontbrak als enige van een verder fitte selectie. De Oranje-aanvoerder kampte met lichte maagklachten, maar sloot op donderdag weer aan.

Recordinternational

Wesley Sneijder start vrijdag in de basis. Dat maakt het duel met Luxemburg sowieso al historisch. Sneijder zal voor de 131ste keer het Oranjeshirt aantrekken en daarmee lost hij Edwin van der Sar af als recordinternational. Een mooi verjaardagscadeau voor de middenvelder die vrijdag 33 jaar wordt. Sneijder treedt in de voetsporen van Frank de Boer, Aron Winter, Ruud Krol en Puck van Heel. Hij debuteerde ruim veertien jaar geleden, op 30 april 2003, in de thuiswedstrijd tegen Portugal in Eindhoven onder ... Dick Advocaat.

Wesley Sneijder speelde tegen Ivoorkust zijn 130e interland.

Luxemburg

Tegenstander Luxemburg staat onderaan in de kwalificatiegroep met één punt uit vijf duels. Toch won Nederland in de knollentuin van het Groothertogdom slechts moeizaam met 1-3 en uit tegen Bulgarije wist Luxemburg liefst drie keer te scoren, maar verloor het nipt met 4-3. Topschutter Aurélien Joachim scoorde twee keer in Sofia. De voormalige spits van Willem II ontbreekt tegen Nederland vanwege een schorsing. In de aanloop naar het duel met Nederland won Luxemburg in een oefeninterland met 2-1 van Albanië. 

Memphis Depay scoorde twee keer in de uitwedstrijd tegen Luxmeburg.

Historie

Beide landen stonden zeventien keer eerder tegenover elkaar. Het Nederlands elftal won daarvan veertien duels. Een keer werd het gelijk. Luxemburg trok twee keer aan het langste eind, voor het laatst in 1963. In de Rotterdamse Kuip werd het 1-2 en daarmee schakelde Luxemburg verrassend Nederland uit voor het EK 1964. Daarna won Nederland negen keer op rij; doelcijfers 34-1. 

In 2007 won Oranje slechts met 1-0 van Luxemburg dankzij een treffer van Danny Koevermans.

De Kuip

Stadion Feijenoord zal vollopen voor het WK-kwalificatieduel. Zaterdag was negentig procent van de 46.500 kaarten verkocht. Het Nederlands elftal is al 22 interlands ongeslagen in De Kuip. Portugal was in 2000 de laatste tegenstander die met een zege uit Rotterdam vertrok (0-2). 

Poolse scheidsrechter 

Nederland - Luxemburg staat onder leiding van de 30-jarige Bartosz Frankowski. De jonge Pool floot het Nederlands elftal nog niet eerder. Slowakije - Montenegro (2-0) was zijn eerste interland op 23 mei 2014.

Stand van zaken in de poule

Alleen een overwinning op Luxemburg volstaat om de kansen op deelname aan het WK in Rusland levend te houden. Na vijf kwalificatieduels staat het Nederlands elftal vierde in groep A. Frankrijk heeft zes punten meer. Ook Zweden (drie punten meer) en Bulgarije (twee punten meer) staan boven Oranje.

De groepswinnaars van alle poules in de WK-kwalificatie plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De acht 'beste nummers twee' van de negen groepen krijgen via de play-offs een herkansing. Zweden ontvangt vrijdag Frankrijk. Bulgarije gaat op bezoek bij Wit-Rusland.

Kwalificatie WK 2018

Hoe staat Oranje ervoor in de kwalificatie voor het WK?

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen