Nederlands elftal houdt stand in Agadir: 2-1

31 mei 2017, 21:45
5:58

Quincy Promes juicht nadat hij Oranje op een 0-1 voorsprong heeft gezet. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal heeft in Agadir stand gehouden tegen Marokko. Na nederlagen in maart tegen Bulgarije en Italië won Oranje woensdagavond het oefenduel in Marokko met 1-2. Quincy Promes werd met een doelpunt en een assist de man van de wedstrijd.

Het duel in het warme Agadir was het tweede onder leiding van de tijdelijke bondscoach Fred Grim, die ook komende zondag in het oefenduel tegen Ivoorkust nog op de bank zal zitten. Daarna, tijdens het WK-kwalificatieduel tegen Luxemburg, neemt Dick Advocaat het roer over en schikt Grim zich in de rol van assistent.

Debuut Aké

Omdat verschillende spelers nog moeten aansluiten waren er basisplaatsen voor onder meer Wesley Hoedt, Matthijs de Ligt, Jens Toornstra en Tonny Vilhena. Bovendien maakte Nathan Aké zijn debuut. Jeroen Zoet stond als aanvoerder onder de lat. Een jeugdig, onervaren Oranje dus. Om een beeld te geven: Wesley Sneijder speelde in zijn eentje meer interlands (129) dan de hele basisopstelling bij elkaar (105).

Nathan Aké maakte zijn debuut in het Nederlands elftal.

Aan Marokkaanse zijde was er een stevig Nederlands tintje, met basisplaatsen voor Feyenoorder Karim El Ahmadi, Nordin Amrabat (ex-VVV en ex-PSV) en de in Amsterdam geboren Mbark Boussoufa. Na twintig minuten kwam het verjongde Oranje op 0-1 via Promes, waarbij vooral de passeeractie van Memphis in het oog sprong.  De aanvaller van Olympique Lyon speelde frivool en oogde alsof hij zich geregeld op een pleintje of in een park waande.

Snoeiharde tackles

De defensie van Oranje had in het eerste bedrijf niet heel veel moeite met de aanvallers van Marokko, van wie Belhanda het meeste opviel. Niet door oogstrelende acties, maar met twee snoeiharde tackles. De eerste keer was De Ligt het slachtoffer, daarna Hoedt. Rood? Geel? Nee, de Malinese scheidsrechter Keita zag er niets in.

De jeugdige basisploeg van Oranje voorafgaand aan het duel met Marokko.

In de twee helft maakte Marten de Roon zijn entree, hij verving Steven Berghuis. Marokko was in het eerste kwartier na rust veel gevaarlijker dan de eerste driekwartier bij elkaar. Het schoot vlak na de hervatting op de vuisten van Zoet en was niet veel later twee keer gevaarlijk met een kopbal. Debutant Aké moest de doelman van PSV op de doellijn assisteren, toen deze mistastte bij een voorzet.

Oranje slaat toe

Maar Oranje sloeg toch toe. Nadat driekwart van het duel was verstreken, maakte Janssen er 0-2 van. Hij controleerde een voorzet van Promes en rondde beheerst af. Nog geen twee minuten later kon Matthijs de Ligt inrukken, toen de Ajacied een doorgebroken aanvaller vloerde. De vrije trap – net buiten het zestien metergebied – werd benut door Boussoufa.

Jens Toornstra in duel met ploeggenoot Karim El Ahmadi.

Voor Grim was dit het sein om steviger te gaan wisselen en onder meer Sneijder in te brengen. Met zijn 129e interland kan hij zondag tegen Ivoorkust op gelijke hoogte komen met recordinternational Edwin van der Sar. Volgende week vrijdag kan hij het alleenrecht verwerven.

Overwinning

Promes – al goed voor een treffer en een assist – kon vijf minuten voor tijd zijn avond compleet maken. De aanvaller van Spartak Moskou zag zijn inzet echter net naast hobbelen. Ondanks enkele hachelijke momenten boekte Oranje een overwinning op Marokko. Zondag is Ivoorkust in Rotterdam de volgende tegenstander in een oefenwedstrijd.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van Marokko - Nederland.