Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje ontmoet fysiek sterke Afrikaanse opponenten

Ruud Scheper
KNVB Media
20 mei 2017, 9:00

Oranje neemt het op woensdag 31 mei op tegen Marokko. Yassin Ayoub debuteert in de selectie van Marokko. - Foto: KNVB Media

"Ja, ik kijk er zeker naar uit." Bilal Soufiani knikt. Waarom mensen toch vooral moeten gaan kijken naar de oefenwedstrijden van het Nederlands elftal tegen Marokko en Ivoorkust? Soufiani, kenner van het Afrikaanse voetbal, heeft wel een idee. "Omdat het twee fysiek sterke Afrikaanse landen zijn die Oranje niet zomaar van de mat speelt. Het Afrikaanse voetbal zit duidelijk in de lift. Ik ben benieuwd waar deze landen staan.”

Soufiani, in zijn dagelijks leven werkzaam in de scouting van een sportmanagementbureau, kijkt vooral reikhalzend uit naar de ontmoeting met Marokko, die op 31 mei gespeeld gaat worden. “Ik ben van Marokkaanse komaf, dat maakt die wedstrijd sowieso speciaal.”

Scorend vermogen ontbreekt

Verdedigend heeft Marokko de zaakjes goed voor elkaar, weet Soufiani, die het Afrikaanse voetbal op de voet volgt. Ook het middenveld is met onder andere Karim El Ahmadi en Mbark Boussoufa prima in orde, maar scorend vermogen, dat mist de ploeg van Hervé Renard.

Mimoun Mahi van FC Groningen zit in de selectie van het Marokkaanse elftal voor de wedstrijd tegen Oranje.

De ploeg zou de diensten van Hakim Ziyech goed kunnen gebruiken, maar de middenvelder van Ajax lijkt niet in te gaan op zijn uitnodiging voor het Marokkaanse elftal. “Er is iets voorgevallen met de bondscoach, maar niemand weet precies wat. Het zou mooi zijn als Ziyech weer voor Marokko uit zou willen komen.” In de selectie voor het duel tegen Nederland zitten overigens nog meer voor Nederlandse voetballiefhebbers niet onbekende spelers. Mimoun Mahi van FC Groningen en Yassin Ayoub van FC Utrecht mogen hopen op een debuut voor de nationale ploeg.

Geen schande

Begin dit jaar werd Marokko in de kwartfinale van de Afrika Cup uitgeschakeld door Egypte. Het leidde niet tot woedende reacties bij het Marokkaanse publiek. Sterker nog, dat de ploeg van Renard het tot die kwartfinale schopte, was voor menigeen al een verrassing. “Marokko zat in een sterke poule met onder meer titelhouder Ivoorkust”, vertelt Soufiani. “De verwachtingen waren daardoor niet hooggespannen. Uiteindelijk werd Marokko door een laat doelpunt uitgeschakeld door Egypte in de kwartfinale. Zeker geen schande.”

Ik acht de kans groter dat Ivoorkust naar het WK gaat

Ook in de WK-kwalificatie zitten de twee volgende opponenten van het Nederlands elftal bij elkaar in de poule. De eerste ontmoeting tussen beiden eindigde in 0-0. Doordat Marokko ook de tweede wedstrijd met 0-0 gelijkspeelde tegen Gabon, lijken de kansen van Hermé en co. op plaatsing voor het WK in Rusland na twee wedstrijden al nihil. “Ik acht de kans groter dat Ivoorkust naar het WK gaat”, denkt Soufiani. “De laatste wedstrijd speelt Marokko ook nog eens in Ivoorkust. Dat wordt dus een heel lastig verhaal.”

Sterke defensie

Ivoorkust, op zondag 4 juni in De Kuip de tegenstander van Oranje, heeft betere papieren voor plaatsing voor het WK. Maar ook de ploeg van de onlangs aangestelde bondscoach Marc Wilmots heeft moeite met scoren. “Dat wordt interessant om te zien. Weet Ivoorkust tegen een Europees topland kansen te creëren en doelpunten te maken”, vraagt Soufiani zich af. “Maar hetzelfde geldt voor Nederland. Want Ivoorkust heeft een erg sterk defensief blok. Weet Oranje dat kapot te spelen?”

Marc Wilmots maakt tegen Nederlands zijn debuut als bondscoach van Ivoorkust.

Ivoorkust heeft een erg sterk defensief blok. Weet Oranje dat kapot te spelen?

Soufiani keek verbaasd op toen de aanstelling van Wilmots bekend werd. “Want verdedigend heeft Ivoorkust zijn zaakjes al prima op orde en Wilmots staat toch bekend als een coach die zijn teams vooral verdedigend goed neer zet. Ik had juist meer een bondscoach verwacht die het aanvallende gedeelte nieuw elan kan geven.” In de afgelopen periode kozen echter al wel diverse Europese spelers ervoor om voor Ivoorkust uit te komen. “Misschien heeft dat wat met zijn aanstelling te maken. Ik ben benieuwd hoe die jongens het gaan doen. En of ze Ivoorkust ook echt beter gaan maken.”

Interessante krachtmeting

Een ding is zeker, het worden interessante duels. “Niet alleen voor de Afrikaanse landen om te kijken waar ze staan, maar ook voor het Nederlands elftal”, denkt Soufiani. “Het zijn toch twee heel gerenommeerde tegenstanders en het Afrikaanse voetbal zit duidelijk in de lift. Ik ben benieuwd waar deze landen staan ten opzichte van Oranje. Een voorspelling? Ik denk dat Nederland met een klein verschil van Ivoorkust wint.” En Marokko – Nederland? “Ik hoop op een 2-2 gelijkspel.” Hij lacht. “Ik heb een voorliefde voor beide landen. 2-2 zou dus het mooiste zijn. Dan kan ik vier keer juichen.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen