Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog Art Langeler: Afsluiting kalenderjaar

KNVB Media
KNVB Media
10 november 2017, 9:15

Jong Oranje speelt vandaag, vrijdag 10 november, de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar. - Foto:

Wekelijks schrijft KNVB-coach Art Langeler een blog op OnsOranje. Deze week schrijft hij over de wedstrijd van vanavond, vrijdag 10 november, tegen Andorra.

We staan voor de laatste wedstrijd met Jong Oranje van dit kalenderjaar. Deze week zag er tot nog toe als volgt uit:

Gaaf dat er elke keer weer zo’n grote drive in de groep zit

Dinsdag hebben we verzameld. Na de medische check de eerste bespreking. Hierin hebben we teruggekeken op de laatste activiteit (aan de hand van onze gemaakte cartoon op whiteboard die we per activiteit laten maken) en de verwachtingen besproken. Die zijn helder; we moeten thuis van Andorra winnen! In de middag hebben we getraind, de stukken spatten er van af, gaaf dat er elke keer weer zo’n grote drive in de groep zit. In de avond naast de individuele gesprekken (ik spreek met elke speler een kwartiertje) allerlei spelvormen gedaan in het spelershotel. Uiteraard met winnaars, die onder grote hilariteit werden gehuldigd.

Kritiek

'Kritiek is prima, maar dit was wel een persoonlijke aanval op de staf en werkwijze van ons team.'

Woensdag werden we verrast door een krantenstuk met pittige kritiek op Jong Oranje. Kritiek is prima, maar dit was wel een persoonlijke aanval op de staf en werkwijze van ons team - die er behoorlijk naast zat. We hebben die journalist uitgenodigd om langs te komen. Ik heb hem al een tijd niet gezien bij Jong Oranje dus lijkt goed elkaar in ieder geval even in de ogen te kijken en te bevragen. Gelukkig direct heel veel reacties uit het land van clubs en KNVB-collega’s, een prima reactie van de staf en spelers (dit slaat echt nergens op) en verbaasde reacties van andere media, die dit snel afdeden als ‘sensatie-journalistiek’. Ach, dit hoort er schijnbaar bij.

In de weg naar de toekomst proberen we als staf zoveel mogelijk te doen om maximaal te kunnen presteren. Zo overleggen we zeer uitgebreid met clubs en trainers, zijn we constant in de weer om van alles te delen (bijvoorbreld op medisch gebied) en willen we graag zo professioneel mogelijk te werk gaan.

Werkwijze

In mijn werkwijze zit opgesloten dat ik graag wil dat spelers het prettig vinden om bij Jong Oranje te zijn. Dit helpt in mijn beleving voor maximale prestaties. Dus trainen we relatief veel (twee keer per dag). We doen veel activiteiten in de avonden (bijvoorbeeld FIFA-toernooi, kaarten, lezingen, sessies met mentaal begeleiders, voorlichtingen etc. etc.). We zijn ook veel bezig met maatschappelijke projecten (playing for succes, een project dat zich inzet voor minder lang douchen etc.). We besteden aandacht aan voeding (de beroemde herstelpizza’s direct na de wedstrijden, voorlichting over wat goed/minder goed is om te eten). We vliegen trainers in die bij clubs met deze leeftijd werken en sparren over wat goed is en wat beter kan (deze keer is Johnny Janssen te gast, assistent-trainer van sc Heerenveen).

En, misschien wel het belangrijkst; we proberen open te zijn over wat we doen! Middels dit medium, middels sessies bij clubs en middels open en transparante informatie over ons programma. Ik ben altijd bereikbaar en bereid uit te leggen wat we doen en waarom we het doen. Ook dat hoort er bij.

De Vijverberg is de vaste thuisbasis van Jong Oranje.

Goede relaties

Dat proces loopt goed. Trainers bij de clubs die ik altijd bel na de activiteiten zijn in de regel blij hoe de jongens terugkomen. De clubs zijn content met de openheid en de programma’s. Ook binnen de bond is men positief over het proces van alle Nederlandse jeugdteams en van spelers en staf Jong Oranje komt er een goede respons. Bovendien is er een goede relatie met de bondscoach en groeien de teams dichter naar elkaar, mooie ontwikkeling! Dus alles hosanna?

Nee, ik dacht het niet. Want we hebben niet alle wedstrijden gewonnen en het gaat een hele kluif worden ons te kwalificeren volgend jaar. En uiteindelijk gaat het daar wel om! Volgende week zal ik iets vertellen over de verwachtingen en realiteit in deze.

Op naar de wedstrijd

Na een week voorbereiden is het heerlijk dat de wedstrijd eraan komt, zin in!

Terug naar deze week: woensdag hebben we twee keer getraind (ochtend in de gym, middag op het veld) en zijn we na diner en bespreking naar Doetinchem gereisd. In de training tactische vormen, standaard-situaties maar ook een hele scherpe partij. In de avond nog een beetje vrije tijd voor de boys; 23.00 uur was iedereen op de kamer.

Donderdag (gisteren) hebben we in 2 groepen wat core gedaan in de gym. Ik gebruik deze tijd voor wat individuele gesprekjes en wat selecteren van beelden met Alex Abresch, de video-analist. Gistermiddag trainden we in het stadion, waarna we 's avonds na het eten de wedstrijd-bespreking hebben gedaan. Hier hebben we een aparte manier voor, die deel ik nog de komende keren.

Voor nu is het op naar de wedstrijd vanavond, waarin we aan de bak moeten maar er vol voor zullen gaan. Na een week voorbereiden is het heerlijk dat de wedstrijd eraan komt, zin in!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen