Jong Oranje speelt gelijk in Oekraïne: 1-1

10 oktober 2017, 19:00
14:05

Justin Kluivert krulde in Kiev na rust de gelijkmaker binnen. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft dinsdag een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen met Oekraïne. In Kiev eindigde het EK-kwalificatieduel in 1-1. Justin Kluivert maakte na rust de enige Nederlandse treffer.

Art Langeler had vooraf enkele wijzigingen in zijn basiself aangekondigd. Een maand geleden na het kwalificatieduel met Schotland (2-0 verlies) concludeerde de KNVB-coach dat het niet verstandig was om spelers die bij hun club niet veel in actie komen, twee wedstrijden in de week te laten spelen. Ten opzichte van de 3-0 overwinning op Letland, vrijdag in Doetinchem, kregen daarom in Kiev Pablo Rosario en Guus Til de voorkeur boven Bart Ramselaar en Riechedly Bazoer.

Zware tegenstander

Met Oekraïne trof Jong Oranje één van de zwaarste tegenstanders in de kwalificatiegroep. De ploeg heeft veel kwaliteit en een aantal spelers met A-interlands achter zijn naam. Twee spelers kwamen maandagavond zelfs nog in actie met de nationale ploeg tegen Kroatië (0-2 verlies).

Art Langeler voerde twee wijzigingen door in zijn elftal.

De tactiek van de ploeg was duidelijk. Snel druk zetten en daarmee voorkomen dat Nederland kon opbouwen. Jong Oranje had het daar lastig mee, maar het lukte de ploeg gedurende de eerste helft wel een aantal keer om onder de druk uit te voetballen. De ploeg was dan direct dreigend, maar de laatste pass was net niet zuiver genoeg om kansen te creëren.

Op wat speldenprikjes na, was Oekraïne ook lang ongevaarlijk. Na een half uur was het echter toch 1-0. Denzel Dumfries kreeg de bal ongelukkig op zijn hand na een corner waarna arbiter Kristo Tohver de bal op de stip legde. Viktor Kovalenko schoot vanaf elf meter raak.

Versnelling

Ook in de tweede helft had Jong Oranje moeite met Oekraïne. Kansen waren lang schaars, totdat invaller Gervane Kastaneer zichzelf lanceerde en met een indrukwekkende versnelling de achterlijn haalde. Zijn voorzet ging langs twee verdedigers en kwam precies voor de voeten van Justin Kluivert. De Ajacied krulde de bal mooi in de verre hoek: 1-1.

Het gaf Nederland nieuwe energie, terwijl Oekraïne steeds verder wegzakte. Toch kreeg het nog wel kansjes. Kovalenko was met een schot van afstand het dichtste bij een treffer. Doelman Justin Bijlow kreeg er net zijn hand tegenaan.

Gervane Kastaneer bracht met een versnelling Jong Oranje terug in de wedstrijd.

Slotfase

In de slotfase probeerde Jong Oranje meer druk te zetten, op zoek naar de zo belangrijke drie punten. Kastaneer was de enige die nog voor gevaar wist te zorgen. Zijn schot belandde echter in de handen van doelman Andriy Lunin.

Door het gelijkspel heeft Oranje na vier duels in de EK-kwalificatie nu vijf punten verzameld. De ploeg kan zich dus nauwelijks nog een misstap veroorloven. Op vrijdag 10 november is Andorra de volgende tegenstander. De aftrap in Doetinchem is om 18.30 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel Oekraïne - Nederland.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.