Fysiek sterk Oostenrijk verslaat Jong Oranje

27 maart 2017, 18:15

Jong Oranje verloor in Spanje met 1-0 van Oostenrijk. - Foto: KNVB Media

Drie dagen na de winst tegen Finland (2-0) is Jong Oranje er niet in geslaagd om ook het tweede en laatste duel van de oefentrip in het Spaanse Murcia winnend af te sluiten. Oostenrijk was maandag met 1-0 te sterk.

Jong Oranje speelde met tien andere namen in vergelijking met de wedstrijd tegen Finland. Alleen Jeremiah St. Juste kreeg een tweede basisplaats, omdat Jairo Riedewald niet fit genoeg was. De verdediger van Heerenveen speelde alleen de eerste helft. Na rust kwam aanvaller Steven Bergwijn voor hem in het veld.

Harde wind

Dit is typisch internationaal voetbal

De omstandigheden tegen de Oostenrijkers waren lastig. Er stond een harde wind over het veld en die had de ploeg van Art Langeler in de eerste helft vol tegen. Het zeer fysieke spel van Oostenrijk maakte het er voor Nederland niet gemakkelijker op.

“Oostenrijk klapte er met het hele team direct bovenop. Het duurde zeker twintig minuten voor we wisten hoe daar mee om te gaan”, verklaarde Langeler.

Twintig meter

Op dat moment stond Jong Oranje al met 1-0 achter. Doelman Yanick van Osch speelde de bal na drie minuten ongelukkig in de voeten van Marko Kvasina. De aanvaller van Austria Wien schoot de bal van twintig meter fraai in het doel.

In de loop van de eerste helft kreeg Jong Oranje steeds meer controle, maar bleven kansen schaars. Richairo Zivkovic schoot nog wel raak op aangeven van Abdelhak Nouri, maar de aanvaller van FC Utrecht werd afgefloten vanwege buitenspel. Aan de andere kant was Nederland gelukkig dat een  vrije trap van Michael Lercher op de lat belandde.

Oussama Idrissi kreeg halverwege de tweede helft een rode kaart.

Wind mee

Ondanks de moeizame eerste helft zag Langeler in de rust volop kansen voor zijn ploeg. “We dachten dat het met de wind mee wel goed zou komen. Hoewel het nog steeds niet sprankelend was, kwamen we steeds beter in de wedstrijd.”

Een rode kaart van Oussama Idrissi maakte het karwei lastiger. De middenvelder van FC Groningen raakte betrokken bij een incident met volop duw- en trekwerk. Nadat Philipp Lienhart theatraal naar de grond was gegaan, kon Idrissi vertrekken.

Kans vlak voor tijd

Ondanks de man meer had Oostenrijk nauwelijks nog aanvallende intenties. Het trok zich terug voor het eigen doel, waardoor het voor de tien Oranje-spelers moeilijk was om er doorheen te komen. Toch kreeg Bergwijn vlak voor tijd dé kans op de gelijkmaker. Op aangeven van Kevin Diks, geholpen door een overstapje van Zivkovic, kon de aanvaller van PSV de bal binnen schuiven. Hij schoot echter van dichtbij over.”

Ondanks de nederlaag kijkt Langeler terug op een goede week. “Natuurlijk had ik liever beide wedstrijden gewonnen. Maar een wedstrijd als dit is typisch internationaal voetbal. Ik ben blij dat dit nu gebeurt, in plaats van straks tijdens de EK-kwalificatie. Een volgende keer weten we er ongetwijfeld beter mee om te gaan.”