Averij Jong Oranje in Wit-Rusland

2 september 2016, 19:30

Jong Oranje speelde met 2-2 gelijk tegen Wit-Rusland. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft zichzelf een slechte dienst bewezen in de strijd om de beste nummers twee in de EK-kwalificatie. Vrijdag speelde de ploeg van Fred Grim 2-2 in en tegen Wit-Rusland. Averij die de ploeg zich eigenlijk niet kon veroorloven.

Jong Oranje moet verder zonder zijn topscorer. Vincent Janssen had veel indruk gemaakt tijdens de eerste vijf kwalificatieduels van Jong Oranje met zijn arbeid en goals (zes van de negen in totaal), maar staat tegenwoordig bovenaan het lijstje voor de spitspositie van bondscoach Danny Blind. Zijn collega van Jong Oranje, Fred Grim, koos voor Anwar El Ghazi als alternatief.

Kwaliteit en ervaring stond er voldoende op het kunstgrasveld in Minsk. Vooral het middenveld mocht er zijn. Bart Ramselaar, Tonny Vilhena en Jairo Riedewald zaten nog in de voorselectie van het 'grote' Oranje. Zij moeten de ploeg van Grim op sleeptouw nemen naar het EK in Polen volgend jaar. Om dat te bereiken moesten voorafgaand aan het duel met de Wit-Russen de laatste drie wedstrijden gewonnen worden, om een goede kans te hebben om bij de beste vier nummers twee te eindigden. In dat geval kan Jong Oranje zich via de play-offs kwalificeren.

Ongelukkig op achterstand

Hoewel Jong Oranje allesbehalve flitsend begon, kwam het ongelukkig op achterstand. Na achttien minuten kwam de bal van dichtbij op de hand van Jean-Paul Boëtius. Aanvoerder Pavel Savitski benutte vervolgens de wel heel gemakkelijk gegeven strafschop.

Het moment speelde Wit-Rusland in de kaart. De ploeg trok zich terug en Jong Oranje kon lang geen gaatje vinden in de hechte defensie. Pas tegen de rust kreeg het de eerste kansjes. Ricardo Kishna kopte naast en zag zijn schot een minuut later via een been van de tegenstander aan de verkeerde kant van de paal verdwijnen. Ook Ramselaar dook op voor de doelman van Wit-Rusland, maar kon vanuit een moeilijke hoek de bal net niet de goede richting meegeven. Tussendoor werd het nog bijna 2-0 toen Ruslan Teverov van dichtbij over kopte.

Schade herstellen

De tweede helft was een stuk aantrekkelijker. Ramselaar herstelde bijna direct de schade nadat hij na een schitterende aanname de bal van dichtbij te wild over en naast schoot. Met Vincent Vermeij voor Boëtius probeerde Grim in het laatste half uur met een echte centrumspits de wedstrijd en daarmee het EK te redden. De aanvaller van Heracles Almelo kopte met zijn eerste actie nipt over. Na 68 minuten was het alsnog raak. Uit een voorzet van Kishna kopte El Ghazi de gelijkmaker binnen.

Acht minuten later leek het harde werk voor de gelijkmaker voor niets te zijn geweest. Een vrije trap van de Wit-Russen werd door Nathan Aké ongelukkig doorgekopt voor de voeten van Dmitri Borosov die vervolgens Savitski vond. De aanvoerder tikte van dichtbij de 2-1 binnen. Gelukkig volgde de gelijkmaker direct. Derrick Luckassen kopte de corner van Vilhena tegen het net: 2-2.

Slotfase

In de slotfase voorkwam Van der Hart dat het EK helemaal uit beeld verdween. De doelman van PEC Zwolle redde fraai na een vrije trap van Savitski en was alert op een inzet van Nikolai Zolotov. Aan de andere kant kreeg El Ghazi dé kans op de 2-3. De Ajacied miste in blessuretijd oog in oog met de doelman van Wit-Rusland.

Met tien punten uit zes duels staat Jong Oranje nog altijd op de tweede plaats in de poule. Het zal de laatste twee wedstrijden (Cyprus en Turkije) in de kwalificatie moeten winnen. De hoop is dan gevestigd op gunstige resultaten in de andere poules.