Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Aké: 'Nog veel om voor te spelen'

KNVB Media
KNVB Media
22 maart 2016, 15:30

Nathan Aké is met Jong Oranje in La Manga. - Foto: KNVB Media

Met zijn achttien wedstrijden in Jong Oranje is Nathan Aké de meest ervaren kracht in de selectie van bondscoach Fred Grim. Veel is er echter voor de 21-jarige verdediger in de loop der jaren niet veranderd, zo vindt hijzelf. “Ik voel me niet ineens verplicht om een leidersrol op me te nemen. Ik ben gewoon dezelfde als altijd.”

Spannend

Aké meldde zich maandag bij de selectie van Jong Oranje voor de oefentrip in het Spaanse La Manga. Dat hij een plekje in de selectie van coach Fred Grim had, verbaasde hem niet. “Ik heb veel gespeeld dit seizoen bij Watford, dus ik ging er eerlijk gezegd wel van uit. Echt spannend is het inmiddels dus niet meer, nee.”

Dat was nu bijna drie jaar geleden wel anders toen er via de e-mail een uitnodiging voor Jong Oranje binnenrolde. “Een mooi moment”, herinnert hij zich. In de kleedkamer schudde de toen 18-jarige Aké de handen van gerenommeerde spelers als Luc Castaignos en Quincy Promes. “Het is altijd even wennen die eerste dag. Maar als je dan samen op het veld staat, is die onwennigheid er snel af. Dan is het vooral leuk.” En dat is altijd zo gebleven, vertelt hij. “Het is elke keer weer een eer om te worden opgeroepen.”

Hoogtepunt

Zijn eerste interland, uit bij Luxemburg, kan hij zich bijna drie jaar later dan ook moeiteloos voor de geest halen. “Het was koud en nat”, grijnst hij. “We hadden veel de bal, maar wonnen maar met 0-1 door een penalty van Marco van Ginkel.” De regen had weinig invloed op zijn humeur. “Dat was een geweldige ervaring, voetballen in Jong Oranje. Een hoogtepunt in mijn carrière. Zeker omdat ik nog zo jong was hè. Ik was pas 18 jaar.”

Inmiddels een paar jaar ouder is Aké niet meer weg te denken uit het keurkorps van Grim én ook bij zijn club Watford gaat het hem momenteel voor de wind. “Het gaat lekker ja”, knikt hij. “Ik speel veel en heb echt het idee dat ik me dit jaar goed ontwikkel.” Veel verder wil hij nog niet kijken. “Eerst dit seizoen maar eens op een goede manier afmaken en dan kijken we wel weer hoe het er in de zomer voor staat.” Een terugkeer naar Chelsea misschien? “Natuurlijk wil ik dat, maar het is op mijn leeftijd wel belangrijk dat ik veel speeltijd krijg.”

Misstap

Hoewel Jong Oranje op overtuigende wijze aan de EK-kwalificatie begon met een prima zege tegen Jong Cyprus en een knappe overwinning op bezoek bij de leeftijdsgenoten van Turkije, ging het daarna mis in de duels tegen Jong Slowakije. Twee keer verloren Aké en co. en twee keer hield hij er een buitengewoon slecht gevoel aan over. “De vechtlust waarmee we de overwinning op Turkije hebben binnengesleept was ineens afwezig”, probeert hij een verklaring voor de nederlagen te vinden. “In Slowakije stonden we met 0-2 voor in de rust, maar verloren we uiteindelijk met 4-2. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren.”

Terug in Engeland bij zijn club verdween de gevoelige verliespartij al snel weer naar de achtergrond, maar op het moment dat de voorselectie voor de oefencampagne in La Manga bekend werd, spookten de beelden weer door zijn hoofd. “We hebben het daar echt laten liggen. Maar aan de andere kant is het niet het einde van de wereld. We hebben nog veel om voor te spelen en moeten gewoon zorgen dat we in de resterende duels deze misstap rechtzetten.”

Oefentrip

De nederlaag in en tegen Slowakije zal de revue nog wel passeren tijdens de oefentrip in Spanje, waar oefeninterlands tegen Jong Noorwegen en Jong Servië op het programma staan. Een nuttige trip, zo vindt Aké. “Anders is de periode dat je elkaar niet ziet wel heel erg lang. Pas in september gaat het weer verder hè en dan gaat het er direct om. Dan is het wel goed wanneer je elkaar nu nog even ziet.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen