Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Talent van de week: Nathan Aké

KNVB Media
KNVB Media
8 januari 2016, 16:21

Foto:

Het talent van deze week kwam uit voor Oranje onder 15, Onder 16, Onder 17 en Onder 19. Tegenwoordig speelt hij voor Jong Oranje, maar vooral zijn tijd bij Oranje onder 17 zal Nathan Aké niet snel vergeten.

Onder 17 wordt in 2011 en 2012 Europees kampioen. Aké is tijdens het toernooi van 2012 aanvoerder en trekt al snel de internationale aandacht.

Het verhaal van Nathan Aké, geboren op 18 februari 1995 te ‘s-Gravenhage, begint al op jonge leeftijd. Aké zet zijn eerste stappen op het veld van het Haagse VV Wilhelmus. ADO Den Haag ziet de kwaliteiten van de verdediger annex middenvelder en haalt hem als groot talent binnen voor de E-jeugd in 2003. Hij speelt vier jaar lang in de jeugd van ADO Den Haag, totdat Feyenoord zich meldt in 2007.

Een diamant

De jonge Aké begint in de C1 van Feyenoord en staat al snel bekend als een van de grotere talenten. Zo wordt hij in een interview van de Volkskrant door Leo Beenhakker, toentertijd technisch directeur van Feyenoord, omschreven als 'een van de diamanten van de opleiding'.

Feyenoord weet ook wat voor vlees het in de Kuip heeft. In een interview met Feyenoord TV komt de ultieme droom van Aké aan bod. Hij wil voor Feyenoord 1 spelen, om wellicht op een later tijdstip nog 'te verkassen naar een grotere club'.

Helaas komt de ultieme droom voor beide partijen niet uit. Chelsea meldt zich in 2011 voor de jonge verdediger en Feyenoord is volgens Beenhakker 'volstrekt kansloos'. Aké is zelfbewust, helder in zijn keuze en enthousiast over de overstap naar Chelsea. Hij is pas 15 jaar oud als Chelsea contact opneemt met Feyenoord.

Zonder slag of stoot

Door de jonge leeftijd van Aké ontstaan er ook problemen en de transfer gaat niet zonder slag of stoot. Volgens de wetgeving van de FIFA mogen spelers pas internationaal worden benaderd vanaf 16-jarige leeftijd. Voor begeleiding van spelersmakelaars geldt dezelfde leeftijd.

De KNVB zet een integriteitseenheid in en de transfer leidt zelfs tot kamervragen. Het wordt door velen niet gewaardeerd dat Aké al op te jonge leeftijd door Chelsea is benaderd. Bovendien zijn er vragen rondom zijn zaakwaarnemer, die na onderzoek wordt vrijgesproken door de tuchtcommissie van de KNVB. De transfer gaat uiteindelijk door en Feyenoord ontvangt rond de 800.000 euro, waar in eerste instantie een bedrag van 270.000 euro zou volstaan.

Tijdens zijn eerste seizoen speelt Aké vooral in het jeugdteam van Chelsea, waarmee hij ook de ‘FA Youth Cup’ wint in 2012. Af en toe behoort hij tot de reserves van het eerste elftal.

Debuut

Het debuut in het eerste elftal van Chelsea, toen nog onder leiding van Rafael Benítez, krijgt Aké op ‘Boxing Day’ tegen Norwich City (0-1 winst). Hij vervangt Juan Mata aan het einde van de wedstrijd. "De coach gaf mij enkele speelminuten en vertelde dat ik moest genieten van het moment. Na de afloop kwamen de spelers mij feliciteren”. Het was een belangrijk moment voor de verdediger. “Natuurlijk ben ik erg blij en trots, maar ik besef wel dat ik hard moet werken. Dit is nog maar het begin”. Aldus Aké in een interview met de Daily Mail.

Het duurt daarna twee maanden voordat Aké zijn basisdebuut maakt. Op 27 februari 2013 start hij in een FA Cup-wedstrijd tegen Middlesbrough (0-2 winst).
Zijn internationale debuut voor ‘The Blues’ komt op 11 april 2013 tegen Rubin Kazan als verdedigende middenvelder (2-3 verlies). Chelsea wint uiteindelijk de Europa League en ook Aké mag de beker omhoog tillen. Een dag na het winnen van de Europa League is Aké weer in de prijzen gevallen. Hij wordt verkozen tot de beste jonge speler van Chelsea.

Het team uit London is overtuigd van de kwaliteiten van de jonge speler en biedt hem een vijfjarig contract aan in het begin van het seizoen 2013-2014. In januari 2014 promoveert Aké naar het eerste elftal onder leiding van José Mourinho. Hij traint mee met het eerste elftal, maar speelt grotendeels mee met het Onder 21 elftal, waarmee hij ook de Barclays Premier League onder 21 wint. Hij speelt slechts een keer voor het eerste elftal, wanneer hij een aantal speelminuten krijgt tegen Cardiff City.

Champions League

In het seizoen 2014-2015 maakt Aké zijn Champions League-debuut. Chelsea wint met gemak van Maribor. Aké vervangt Cesc Fàbregas in de 60e minuut. Tijdens de wedstrijd geeft Aké een assist op Eden Hazard, die tekent voor de eindstand van 6-0.

Aké verhuist op 25 maart 2015 voor een maand naar Reading om meer wedstrijdervaring op te doen. Hij speelt vijf wedstrijden, waarin hij wordt geprezen voor zijn defensieve kwaliteiten. Chelsea blijft tevreden over Aké, en biedt hem opnieuw een vijfjarig contract aan. Hij tekent en vertrekt daarna op huurbasis naar Watford. De club laat tijdens de gesprekken weten dat Aké niet zeker is van een basisplaats, maar Aké bewijst zijn waarde en speelt momenteel op reguliere basis als linksachter.

Zo speelde hij al in 13 wedstrijden voor Watford in de Premier League. In tien wedstrijden daarvan speelde hij de volle 90 minuten en maakte zelfs zijn eerste doelpunt voor Watford vanuit een corner tegen Liverpool.

Dreadlocks

Momenteel heeft Nathan Aké 18 interlands op zijn naam staan voor Jong Oranje, waarin hij twee maal het doel wist te vinden. Zijn debuut stamt uit 2013, waarin Jong Oranje op 9 september met 0-1 won van Jong Luxemburg.

Er zijn meerderespelers uit verschillende generaties die bekend staan om hun dreadlocks, sommigen zelfs tijdens hun Oranje-carrière. Denk aan Ruud Gullit, Edgar Davids, Regi Blinker, Urby Emanuelson, Georginio Wijnaldum en Vurnon Anita.

Bijna alle spelers knipten de donkere vlechten in het verloop van hun carrière af, met uitzondering van Edgar Davids en Ruud Gullit. Mocht het talent van deze week zijn groei doorzetten, dan is er een reële kans dat Aké de volgende voetballer in Oranje wordt met dreadlocks.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen