JO verliest opnieuw van Slowakije

17 november 2015, 20:11

Jong Oranje heeft dinsdag het belangrijke EK-kwalificatieduel tegen Slowakije met 4-2 verloren. De ploeg van Fred Grim stond na de eerste helft met 0-2 voor, maar zag deze voorsprong na rust als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Net als tegen Wit-Rusland (1-0 winst) kende Jong Oranje een sterke eerste helft en een duidelijk mindere tweede helft. Donderdag werd dat Jong Oranje niet fataal. Tegen Slowakije, waarvan het vorige maand al met 1-3 verloor, werd het spel van Nederland opnieuw minder. Het resultaat was nu echter totaal anders.

Kwestie van tijd

De start van Jong Oranje was dusdanig sterk dat het slechts een kwestie van tijd was voordat de ploeg op voorsprong zou komen. Nadat Jorrit Hendrix, Tonny Vilhena en Ricardo Kishna in een scrimmage de bal er in drie pogingen niet in kregen, was het na ruim een kwartier raak. Een schot van Hendrix werd verleng door Vincent Janssen. De Slowaakse doelman was kansloos: 0-1. Zeven minuten later was het weer raak. Janssen schoot van net buiten 'de zestien' de bal onderkant lat. Het was, zelfs in de herhaling, moeilijk te zien of de bal de lijn in zijn geheel was gepasseerd. De assistent-scheidsrechter twijfelde echter niet en gaf de treffer aan Nederland.

Het gaspedaal werd na het bereiken van de comfortabele voorsprong even wat minder ingedrukt waardoor Slowakije eindelijk aan voetballen toe kon komen. Het leverde één goede kans op. FC Groningen-speler Albert Rusnák kon vrij binnen schieten, maar Mickey van der Hart redde knap. Ook de rebound van Adam Zrelak werd gered door de Nederlandse doelman. Vlak voor rust kreeg Vilhena nog een kans op 3-0. De Feyenoorder schoot echter van dichtbij over.

Initiatief

Na rust leek het wel of Grim een totaal andere ploeg het veld in had gestuurd. Slowakije daarentegen nam van de eerste minuut het initiatief en aan de hand van invaller Tomas Brigant kreeg de ploeg diverse kansen. Na vijf minuten was het al 1-2. Jaroslav Mihalik leek de bal niet helemaal lekker te raken, maar schoot desondanks op fraaie wijze de bal achter Van der Hart. Dezelfde goalie voorkwam even later de 2-2 na een inzet van Zrelak. De gelijkmaker leek echter onoverkomelijk. Na ruim een uur gaf Mihalik de voorzet en kopte Rusnak binnen.

De gelijkmaker zorgde ervoor dat de storm van Slowakije even ging liggen en Jong Oranje terug kon komen in zijn eigen spel. Invaller Joris van Overeem was tot twee keer toe dicht bij de 2-3, maar vond Adrian Slovan op zijn weg.

In de laatste tien minuten ging het alsnog mis voor Jong Oranje. Martin Chrien tikte de 3-2 binnen na een voorzet vanaf links door Mihalik. In blessuretijd veroorzaakte Derrick Luckassen nog een strafschop die door Zrelak werd binnen geschoten: 4-2.

Een dure nederlaag voor Jong Oranje dat Slowakije in de kwalificatiepoule op gelijke hoogte zag komen. De Slowaken hebben echter een wedstrijd minder gespeeld. Pas in september 2016 staat het volgende EK-kwalificatieduel van Jong Oranje op het programma.

Slowakije – Jong Oranje 4-2 (0-2)

Scoreverloop: 16. Janssen 0-1, 23. Janssen 0-2, 50. Mihalik 1-2, 64. Rusnak 2-2, 83. Chrien 3-2, 90+3 Zrelak (pen) 4-2

Gele kaart Nederland: Rekik, Hendrix, Haye, Luckassen

Opstelling Nederland: Van der Hart, Brenet (86. Hendriks), Luckassen, Rekik, Aké, Hendrix (70. Van Overeem), Vilhena, Haye, Boëtius, Janssen en Kishna.