Belangrijke zege Jong Oranje

12 november 2015, 20:29

Jong Oranje heeft goede zaken gedaan in de EK-kwalificatiereeks door het dueltegen Wit-Rusland met 1-0 te winnen. De ploeg van coach Fred Grim ging voortvarend van start en zag Vincent Janssen de score na 25 minuten openen, waarna Wit-Ruslandeen periodewat gevaarlijker werd. Na de rust hadde thuisploegde zaakjes echter weer op orde, kwam het niet in de problemen, maar creëerde het zelfook te weinig. Tot in blessuretijd, toen Queensy Menig de lat raakte en Wit-Rusland nog twee keer gevaarlijk werd,maar doelman Mickey van der Hart Jong Oranje er even zo vaak doorheen sleepte.

De eerste mogelijkheid in het duel was voor Sven van Beek. De verdediger kreeg de bal uit een vrije trap voor zijn voeten, nam hem vol op de pantoffel, maar zag zijn inzet rakelings over het doel van Vasiljoetsjek heen vliegen. Het duurde daarna even voor Jong Oranje wederom echt gevaarlijk opdook voor het doel van Vasiljoetsjek, maar de keeper stond op de goede plaats bij een kopbal van Janssen en redde knap op een poging van Jorrit Hendrix.

Beloning

Jong Oranje bleef drukken en zag het overwicht na 25 minuten beloond worden met een goal van Janssen. De spits kreeg de bal bij de eerste paal na een prachtig hakje van Ricardo Kishna en schoot hard en hoog raak. Het betekende gelijk het einde van het enorme veldoverwicht van Jong Oranje. Wit-Rusland kwam in het slot van de eerste helft beter in de wedstrijd en kreeg ook twee goede kansen. De eerste, een vrije trap, werd aangeraakt en hobbelde net naast het doel van Oranje-doelman Mickey van der Hart. Even later redde de goalie bekwaam op een knal van Poznjak. De grootste kans was wederom voor Jong Oranje. Een ingestudeerde vrije trap belandde via Karim Rekik voor de voeten van Van Beek, maar de verdediger had wederom het vizier niet helemaal op scherp.

Na de pauze had Jong Oranje de zaakjes weer beter op orde. De eerste kans was wederom voor Janssen, maar de spits werd net genoeg gehinderd om echt gevaarlijk te worden. Lange tijd gebeurde er daarna, buiten een poging van Kishna die via de grond net naast schoot, bijzonder weinig. In de problemen kwam Jong Oranje geen moment meer, maar ook aanvallend was het allemaal vrij mager.

Spannend

In de blessuretijd veranderde dat ineens. Omdat Jong Oranje weigerde het duel te beslissen en een beetje pech had dat een poging van Menig op de lat uiteen spatte, bleef het tot in de laatste seconde spannend. Twee keer dook Wit-Rusland nog gevaarlijk op voor Van der Hart, maar twee keer kwam de doelman als winnaar uit de strijd.

Door de zege gaat Jong Oranje aan de leiding in groep 8. Jong Slowakije, Jong Turkije en Jong Wit-Rusland volgen allen op drie punten, waarbij Slowakije en Turkije een wedstrijd minder hebben gespeeld. Dinsdag gaat Jong Oranje op bezoek bij Jong Slowakije. Het eerste duel tussen beide teams eindigde in een 1-3 nederlaag voor de mannen van Grim.