Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Eerste nederlaag voor Jong Oranje

KNVB Media
KNVB Media
11 oktober 2015, 16:31

Foto: KNVB

Jong Oranje heeft het goede begin in de EK-kwalificatie geen goed vervolg kunnen geven. Zondag was Slowakije in een goedgevulde De Goffert met 1-3 te sterk voor de ploeg van Fred Grim. Vincent Janssen maakte voor rust de enige Nederlandse treffer.

Het elftal van Grim was op meerdere plaatsen gewijzigd na de wedstrijden tegen Cyprus (4-0 winst) en Turkije (0-1 winst). Zo stonden meerdere spelers geblesseerd aan de kant, terwijl Karim Rekik en Riechedly Bazoer waren overgeheveld naar het 'grote' Oranje. Wesley Hoedt maakte mede hierdoor zijn debuut in de basis.

Voor een aantal spelers van de selectie riep het duel met Slowakije nare herinneringen op. Iets meer dan een jaar geleden verloor Jong Oranje in Tilburg met 0-1, waardoor de ploeg de riante uitgangspositie in de EK-kwalificatie verspeelde.

Onrustig

Jong Oranje was in de eerste helft niet zo flitsend als in de eerste twee wedstrijden. De ploeg was soms onrustig in de opbouw en liet de gemakkelijk combinerende Slowaken regelmatig doorkomen. De eerste kans was echter voor Nederland. Mimoun Mahi probeerde het met een zwabberschot, maar Adriàn Chovan redde ternauwernood. Even later was het zelfs 1-0 nadat Hans Hateboer Vincent Janssen met een goede pass wegstuurde. De spits van AZ ging om de Slowaakse doelman heen en schoof de bal in het lege doel binnen.

Na de openingstreffer nam Slowakije steeds meer initiatief en leunde Oranje achterover. Albert Rusnak van FC Groningen stond aan de basis van meerdere aanvallen waarin de fysiek sterke Adam Zrelak vaak het eindstation was. De spits van Slovan Bratislava had het vizier echter niet op scherp staan. Vlak voor rust viel toch de verdiende 1-1. Een slippertje van Hoedt zorgde ervoor dat Zrelak een vrije schietkans kreeg. Van der Hart redde in eerste instantie, maar uit de corner die volgde tikte Martin Chrien binnen.

Voorbode

Het was een voorbode voor de tweede helft waarin Jong Oranje steeds verder wegzakte. De ploeg nam wel het initiatief, maar hielp Slowakije in het zadel met veel onnodig balverlies. De Slowaken loerden op deze momenten en waren er dan steeds razendsnel uit. Na iets meer dan een uur ging het mis. Opnieuw was het raak uit een corner. Verdediger Milan Skriniar schoot snoeihard binnen: 1-2. Vier minuten later was de marge zelfs twee. Zrelak stoomde op een passeerde Van der Hart met een schuiver.

Jong Oranje probeerde het wel in het restant van de tweede helft, maar een lange, sterke en gevaarlijke fase brak niet aan. Ricardo Kishna probeerde het van afstand, maar schoot naast. Hateboer en Janssen hadden met enorme kansen de aansluitingstreffer op de schoen, maar beiden schoten van dichtbij naast. Een slotoffensief bleef hierdoor uit. Ook Invaller Gyliano van Velzen, die eveneens zijn debuut maakte, kon daar niets aan veranderen.

Ondanks de nederlaag blijft Jong Oranje aan de leiding in de kwalificatiepoule. Het zag Slowakije wel op gelijke hoogte komen. Op dinsdag 17 november heeft Jong Oranje de kans om alsnog afstand te nemen, wanneer het op bezoek moet in Slowakije. Eerst wacht nog een thuisduel tegen Belarus. Op donderdag 12 november is Tilburg de gastheer.

Statistieken:

Jong Oranje – Jong Slowakije 1-3 (1-1)

Scoreverloop: 16. Janssen 1-0, 43. Chrien 1-1, 64. Skriniar 1-2, 68. Bero 1-3. 

Scheidsrechter: Shmuelevitz (Israël)

Gele kaart: Mahi (Nederland), Valjent, Zrelak (Slowakije)

Jong Oranje: Van der Hart, Hateboer, Luckassen, Hoedt, Aké, Hendrix, Mahi (73. Van Velzen), Vilhena, Janssen, Van Overeem (67. Sinkgraven), Kishna (86. Menig).


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen