Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Talent van de week: Joël Drommel

KNVB Media
KNVB Media
2 oktober 2015, 9:42

Foto:

De weg van de meeste voetballers naar een profbestaan, is lang. Een speciale uitzondering op die regel, is Jong Oranje-keeper Joël Drommel. De achttienjarige goalie was tot voor kort namelijk veldspeler in de jeugd van Almere City FC. Bij de C-junioren van die club besloot hij het roer om te gooien en onder de lat plaats te nemen. Die keuze blijkt goud waard.

Joël is de zoon van van oud-doelman Piet-Jan Drommel, die uitkwam voor onder meer AZ’67 en Telstar. Hij groeit op in het Gooise Bussum. Als jong voetballertje ruilt Drommel nog al eens van club. Hij verslijt ZVV Zaanlandia, SV Zandfoort, HFC Haarlem en SDO Bussum, voordat hij terecht komt bij het eerder genoemde Almere City FC. Na zijn keuze om te gaan keepen en dat niet naar hartenlust bij de Eerste Divisie-club kan doen, besluit Drommel te vertrekken. Hij strijkt in 2011 neer bij IJsselmeervogels in Spakenburg.

Bij De Vogels kan de nieuwbakken goalie wel elke week het doelverdedigen. Bij de huidige Topklasser blijft Drommel lang onder de radar. Dat verandert wanneer hij zich inschrijft voor The Chance, een voetbaltalentenjacht van het bekende sportmerk Nike. In Zeist overleeft Joël de Noord-Europese selectieprocedure, waarna hij zich begin 2014 in Londen meldt voor de mondiale selectie.

Aanbieding

Hij gaat samen met vijf andere keepers en 38 veldspelers de strijd aan van over de hele wereld. Drommel komt als beste uit die selectie en krijgt daarom een aanbieding van Nike om een opleiding te volgen binnen de Nike Academy in Engeland, waarmee hij tegen diverse topclubs kan spelen.

Maar dat is niet het enige. Ook in Nederland ontwaken de profclubs. En dat terwijl Drommel op dat moment pas twee en een half jaar onder de lat staat. PSV, Feyenoord, Vitesse en FC Utrecht tonen allemaal interesse. Drommel kiest echter voor FC Twente, waartegen hij een aantal maanden eerder nog zijn debuut had gemaakt voor IJsselmeervogels 1. De aanbieding om toe te treden tot de Nike Academy legt hij vriendelijk naast zich neer. Door zijn achtergrond als veldspeler is Drommel een meevoetballende keeper, iets dat in het perfecte plaatje van de Hollandsche School past. Hij is daarnaast tweebenig en liefst 1.93 meter lang.

Europese ervaring

Omdat Drommel dus relatief laat begint met keepen, is hij ook pas laat in zicht bij de jeugdteams van Oranje. Onder 19-coach Aron Winter haalt hem in november van 2014 voor het eerst bij de selectie. In een vriendschappelijk duel met Schotland maakt de Bussumer direct zijn debuut. Daarna gaat het snel. Drommel maakt op 27 februari 2015 zijn profdebuut onder de lat bij Jong FC Twente, in de met 1-2 gewonnen Eerste Divisie-wedstrijd bij Sparta. Enkele weken later zou hij voor Winter ook de eerste keuze zijn tijdens de kwalificatieduels in de Eliteronde voor het EK onder 19 in Griekenland.

Onder 19 weet daarin af te rekenen met Servië, Zwitserland en Noorwegen, waarna het zich plaatst voor het Griekse EK in de zomer. In een poule des doods met Rusland (1-0 winst), Spanje (1-1) en Duitsland (1-0 verlies), kiest coach Winter opnieuw voor Drommel als eerste keuze onder de lat. De doelman incasseert tijdens het toernooi enkel een goal van de Duitser Gianluca Rizzo, terwijl teamgenoot Damon Mirani zijn eigen keeper verschalkt tegen Spanje. Alle landen in de poule weten vier punten te halen, maar op doelsaldo eindigt Oranje als derde. Spanje en Rusland gaan door, wat later ook de finale blijkt te zijn.

Ondanks de nipte uitschakeling, kan Drommel met opgeheven hoofd huiswaarts keren. Trainer Alfred Schreuder heeft de jonge keeper namelijk permanent overgeheveld naar het eerste elftal. Tijdens de transferperiode toont Ajax concrete interesse in hem, maar tot een overgang komt het niet. Wanneer Schreuder wegens tegenvallende resultaten al na vier wedstrijden zijn ontslagbrief krijgt, neemt interim-trainer René Hake het stokje bij de Tukkers over. Hij besluit eerste keeper Nick Marsman direct te passeren en benoemt Drommel tot de nieuwe eerste doelman van FC Twente. De eerstvolgende wedstrijd maakt hij direct – op achttienjarige leeftijd – zijn eerste opwachting in de Eredivisie, uitgerekend tegen Ajax. De unieke voetbaldroom van Joël Drommel is compleet.

Winter lyrisch

Aron Winter is enorm te spreken over de doelman, die hij van dichtbij meemaakt in Griekenland. Na dat toernooi raakte hij hem echter wel ‘kwijt’ aan Jong Oranje, maar dat is volgens Winter helemaal niet zo gek: “Drommel kan heel goed meevoetballen, omdat hij kortgeleden nog een veldspeler was. Zijn reflexen zijn uitstekend en bij elke voorzet van de zijkant gaat hij vol overgave voor de bal. Hij heeft eigenlijk alles, straalt rust uit en is een heel fijne jongen om mee te werken. Joël heeft een fantastische ontwikkeling doorgemaakt, maar moet nog wel wat stappen zetten. Dat is ook logisch, want hij keept pas vier jaar”, vertelde de coach onlangs aan De Telegraaf. De weg naar de top is dus geplaveid. Er komt dus weer een hele goede Nederlandse keeper aan. Drommel(s)!

Kaarten voor Jong Oranje - Jong Slowakije zijn verkrijgbaar via de KNVB Ticketshop, de Primera-verkooppunten van TicketBox en de receptie van N.E.C. Nijmegen. Het betreft vrije verkoop, dus iedereen kan een kaartje voor de wedstrijd kopen en de wedstrijd bezoeken. De toegangsprijs bedraagt € 7,50.  Voor groepen, zoals verenigingen, teams en scholen, geldt een speciaal actietarief. Wie met tien of meer personen de interland bezoekt, betaalt € 5,00 per kaartje. De kaarten voor de groepenactie zijn aan te vragen.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen