Winst voor strijdend Jong Oranje

8 september 2015, 20:54

Jong Oranje heeft ook de tweede wedstrijd in de EK-kwalificatie gewonnen. In Istanbul was de ploeg van bondscoach Fred Grim knap met 0-1 te sterk voor Turkije. Jean-Paul Boëtius zorgde met een fraaie treffer voor het hoogtepunt van het duel.

Grim had geen reden om zijn basisopstelling te wijzigen. Jong Oranje speelde vrijdag een prima wedstrijd tegen Cyprus en won bijzonder gemakkelijk met 4-0. Het enige dat de ploeg aangerekend kon worden, was dat het had nagelaten een nog hogere score te realiseren. Tegen directe concurrent Turkije liet Jong Oranje dinsdag zien ook strijdend overeind te blijven.

Grote verschil

Het grote verschil met vier dagen eerder was dat de Turken in eigen huis geenzins van plan waren om Nederland in zijn spel te laten komen. Het trok een muur op voor het eigen doel waardoor hoogtepunten in de eerste helft schaars waren. Enkel een tweetal opstootjes waarbij Ricardo Kishna en Jean-Paul Boëtius onnodig een gele kaart opliepen, zorgde voor wat opwinding.

Na ruim een half uur werd het geduld van Jong Oranje beloond met een prachtige treffer. Een aanval via Tonny Vilhena, Kishna (met de hak) en Vincent Janssen belandde voor de voeten van de helemaal opgeleefde Boëtius. De aanvaller haalde uit waarna de bal met een mooie krul in de hoek belandde. Enkele minuten later was Boëtius opnieuw kansrijk. Janssen legde klaar met de borst waarna de speler van FC Basel over schoot. Het enige gevaar van Turkije in de eerste helft was een vrije trap die Irfan Kahveci onverwacht direct op doel schoot. De bal ging ruim naast.

Strijd en fysieke kracht

In de tweede helft ontstond een veel leuker duel, omdat Turkije (gedwongen door de achterstand) uit zijn schulp kroop. Van Jong Oranje werd meer strijd en fysieke kracht gevraagd. Lang bleef Nederland eenvoudig overeind, maar naar mate de tweede helft vorderde, werden de Turken gevaarlijker. Vooral Bilal Basikcioglu was een plaag voor de Nederlandse defensie, al had de Feyenoorder het vizier niet op scherp staan. Na een aantal plaagstootjes kreeg hij drie minuten voor tijd de kans op de 1-1. Van dichtbij schoot hij echter over. Tien minuten eerder had ook Oğulcan Çağlayan een goede mogelijkheid gekregen. Na een voorzet van Uğur Uruç stuitte hij op de sterk ingrijpende Mickey van der Hart.

De aanvalsdrift van Turkije zorgde ook voor ruimte aan de andere kant. Het middenveld kwam steeds meer open te liggen en daar had Jong Oranje van moeten profiteren. Janssen schoot al glijdend uit de draai net naast en invaller Mimoun Mahi stuitte op de Turkse doelman.

In de slotminuten bleef Turkije aanzetten, maar haalde Jong Oranje zonder kleerscheuren het einde. Met de 1-0 overwinning is de ploeg uitermate goed gestart in de EK-kwalificatiegroep. Na twee wedstrijden heeft het zes punten en nog geen doelpunt tegen. Op zondag 11 oktober (14.30 uur) is Jong Slowakije in Nijmegen de derde tegenstander.

Jong Turkije – Jong Oranje 0-1 (0-1)

Scoreverloop: 35. Boëtius 0-1

Gele kaart: Kishna, Boëtius, Aké, Hateboer, Van Beek, Janssen (Nederland), Basacikoglu en Kahveci (Turkije)

Opstelling Nederland: Van der Hart, Hateboer, Van Beek, Rekik, Aké, Hendrix, Vilhena (82. Haye), Bazoer, Boëtius (63. Tannane), Kishna (75. Mahi), Janssen