Vrouwen onder 19 met 32 doelpunten naar Eliteronde

25 oktober 2017, 8:45

Kerstin Casparij zorgde voor de 6-0 op het scorebord. - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 19 jaar is bij de eerste ronde van het EK-kwalificatietoernooi met drie overwinningen en 32 gemaakte doelpunten zeer overtuigend poulewinnaar geworden. Dinsdag was Ierland in Assen met 8-1 de derde en laatste prooi voor Oranje.

“Drie ruime overwinningen met zoveel doelpunten voor. Ik weet niet eens of dat bij Onder 19 wel eens eerder is voorgekomen”, aldus KNVB-coach Jessica Torny tevreden.

Toch zag het er op het veld van Achilles 1894 in eerste instantie niet naar uit dat Oranje tegen Ierland een hoge score kon neerzetten. Na de 12-0 tegen Letland en 12-1 winst op Estland was Ierland namelijk andere koek. De eveneens nog ongeslagen tegenstander kwam een aantal keer gevaarlijk door en Onder 19 moest even grip krijgen op de tegenstander, het gladde speelveld en de doorschietende ballen.

Moeilijke openingsfase

“We hadden het in de eerste fase moeilijk. Het veld was vanaf het begin zwaar en we waren slordig en niet scherp”, zag aanvoerder Caitlin Dijkstra, die met haar team langzaam het initiatief terugpakte.

Twee keer was een combinatie tussen Victoria Pelova en Ashleigh Weerden al gevaarlijk en de derde keer was het raak. Na 25 minuten gaf Weerden de bal op Pelova die op de rand zestien goed draaide en in de lange hoek binnenschoot. “Gelukkig herpakten we ons goed. En als we dit toernooi eenmaal scoren dan komen we in een flow en scoren we er vaak gelijk een paar achter elkaar.”

Caitlin Dijkstra: 'Wanneer we eenmaal scoren, komen we in een flow.'

Oranje besliste daarna in rap tempo de wedstrijd. Na 35 minuten kopte Noah Waterham de vrije trap van Jamie Altelaar binnen en vier minuten later werkte Fenna Kalma de voorzet van rechts van Bente Jansen tegen de touwen: 3-0. Kalma kreeg na haar zes treffers tegen Estland de voorkeur boven Joëlle Smits en de Friezin zette binnen drie minuten met twee extra treffers gelijk een hattrick achter haar naam: 5-0.

Doelpuntenstroom

Na de pauze kwam Ierland er helemaal nauwelijks meer aan te pas, maar ook bij Nederland staakte de doelpuntenstroom in eerste instantie. Kerstin Casparij maakte wel 6-0, maar de voor Kalma ingevallen Smits had een paar goede kansen nodig om tot haar doelpunten te komen.

Toen de eerste er na een eigen versierde strafschop inlag, volgde met een paar minuten ook gelijk haar tweede: 8-0. De tegentreffer uit een vrije trap (8-1) was een klein smetje op de feestvreugde.

‘Nu naar het EK in Zwitserland’

“Jammer van die twee tegendoelpunten dit toernooi”, meende Dijkstra, die al weet wat er in de Eliteronde moet gebeuren. “Net als nu de ballen naar de zijkanten, daar acties maken en voorgeven en de spitsen moeten het afmaken. Dan moeten we weer eerste worden en ons zo plaatsen voor het EK.”

De eerste twee van de verschillende poules plaatsen zich voor de Eliteronde. Oranje moet zich via de Eliteronde zien te scharen bij de acht deelnemende landen. Zwitserland is als gastland automatisch geplaatst. Het toernooi vindt plaats van 18 tot en met 30 juli 2018. De loting voor de Eliteronde is op 24 november.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van het duel.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.