Vrouwen onder 19 ongeslagen naar halve finale EK

14 augustus 2017, 21:00

KNVB-coach Jessica Torny: "We gaan nu rustig toewerken naar de halve eindstrijd." - Foto: KNVB Media

Vrouwen onder 19 heeft ongeslagen de halve finale bereikt. Maandagavond speelde de ploeg van Jessica Torny 3-3 gelijk tegen Italië.

“We gaan nu rustig toewerken naar de halve eindstrijd”, aldus Torny in Portadown, Noord-Ierland. Na ijzersterke overwinningen tegen Frankrijk en Engeland was de ploeg al zeker van poulewinst.

We wilden zo min mogelijk risico nemen de speelsters die niet startten hebben nu langer rust

Ondanks dat Onder 19 met een plaats in de halve finale al historie schreef door zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsten voor een WK, moest het derde pouleduel nog wel worden afgewerkt. Tonry besloot zeven speelsters rust te geven. “De eerste twee wedstrijden waren zwaar en we verkeerden in de luxepositie dat we niet hoefden te winnen. We wilden zo min mogelijk risico nemen de speelsters die niet startten hebben nu langer rust.”

Misverstanden

De nieuw opgestelde formatie moest echter nog wel wat aan elkaar wennen en dat leverde al na zeven minuten een tegentreffer op. Keepster Jacintha Weimar was bij een bal vanaf zijkant niet duidelijk wat ze wilde, waardoor de kopbal van Aniek Nouwen niet in haar handen maar over haar heen in het eigen doel verdween. “Het zag er nogal knullig uit. Jacintha twijfelde of ze moest komen of blijven staan. Ze had duidelijk moeten maken wat ze wilde. Nu hielpen wij Italië in het zadel”, zag Torny.

Nurija van Schoonhoven viel in de tweede helft in tegen Italië.

Nederland herstelde zich op Shamrock Park echter goed en was zeker de eerste helft de betere ploeg. Italië speelde compact, terwijl de laatste linie tegelijkertijd erg ‘hoog’ stond. “Ze stonden met de linies heel kort op elkaar, waardoor er ruimte lag om de bal ook eens erachter te leggen. Dat deden we te weinig”, aldus Torny, die zag dat haar elftal na 25 minuten wel prima doorkwam.

‘Wij maakten Italië sterk’

Bente Jansen gaf de bal vanaf links goed voor op Fenna Kalma en die laatste kopte prima binnen: 1-1. De aanvalster van Heerenveen had tien minuten later eveneens een groot aandeel in de 2-1. Ze stond in het strafschopgebied klaar om uit te halen, toen ze onderuit werd gehaald. Nouwen mocht vanaf elf meter uithalen en schoot nu wel in het juiste net raak.

In de tweede helft was Nederland opnieuw wisselvallig en werden prima fases afgewisseld met onnodige fouten. “We verloren te veel duels en Italië bleef daardoor gevaarlijk. Als ze eruit kwamen met een counter, dan kwamen ze er ook sterk uit”, aldus Torny, wiens elftal na de pauze dan ook pardoes de 2-2 en 2-3 om de oren kreeg. “Wij hadden het veel rustiger moeten uitspelen. Wij maakten Italië met onze fouten sterk.”

Gelijkspel op de valreep

Dat lag volgens Torny niet aan het inbrengen van de vele nieuwe speelsters. “Zij hebben steeds meegetraind en weten ook wat er gevraagd wordt. Daarbij kregen zij nu de kans om zich ook te bewijzen. Die wil je dan toch grijpen lijkt me.”

Dat deden de speelsters deels door vier minuten in blessuretijd alsnog een gelijkspel veilig te stellen. Nadat een corner twee keer niet voldoende werd weggewerkt door de Italiaanse defensie belandde de bal voor de voeten van Ashleigh Weerden. De speelsters van FC Twente schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied laag bij de tweede paal binnen. Nederland treft donderdag in de halve finale Spanje. De wedstrijd begint om 16.00 uur. De andere halve finale gaat tussen Frankrijk en Duitsland. Dit duel begint om 20.00 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd tussen Nederland en Italië.