Slovenië geen partij voor sterk Vrouwen onder 19

6 april 2017, 23:00

Onder 19 juicht na een van de vijf treffers tegen de Sloveensen. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 19 jaar is de Eliteronde donderdagavond met een ruime overwinning gestart. Slovenië werd op het fonkelnieuwe complex van SDC Putten met 5-0 verslagen, terwijl het team nog een karrevracht aan kansen liet liggen.

"Ik houd een dubbel gevoel over aan deze wedstrijd. We hebben gewonnen, maar ook verloren. We hadden veel en veel meer moeten scoren", reageerde coach KNVB-Jessica Torny die met haar ploeg het EK in Noord-Ierland hoopt te halen.

"We kregen zo veel kansen. Maar de bal wilde er gewoon niet in, heel erg zonde", vond ook Ashleigh Weerden die een ware plaag was voor haar opponenten. Haar voorzet luidde na negen minuten de openingstreffer in. De inzet van Joëlle Smits belandde tegen de keeper, maar Rebecca Doejaaren schoot van dichtbij attent binnen.

Tien treffers

Victoria Pelova passeert haar tegenstander.

De 17-jarige Weerden zorgde vlak voor rust zelf voor 2-0. De linksbuiten verschalkte met een lob van afstand de Sloveense doelvrouw, terwijl er op dat moment al zo’n tien treffers op het bord hadden kunnen staan. Vooral Smits kreeg talloze kansen en in blessuretijd van de eerste helft scoorde de spits dan ook eindelijk: 3-0.

"Vanaf de zijkanten kwamen steeds goede voorzetten, maar de kansen afmaken lukte niet goed genoeg", aldus Weerden die na rust nog een strafschop forceerde. "Het ging best prima ja. Ik kon mijn acties aardig maken. We speelden ook steeds goed over, het veldspel was prima."

Druk zetten

Na de pauze bleef Nederland flink druk zetten en na een splijtende steekpass van invaller Nadine Noordam maakte Smits alleen voor de keeper al snel 4-0. De goaltjesdief van CTO Eindhoven was even later opnieuw onberispelijk toen ze vanaf elf meter mocht aanleggen, nadat Weerden na een goede individuele actie werd neergelegd in het strafschopgebied.

Joëlle Smits haalt uit op het Sloveense doel.

Na de winst op Slovenië wacht zaterdag Portugal. Dinsdag treft Onder 19 de - op papier - sterkste tegenstander, namelijk regerend Europees kampioen Frankrijk. Dat land versloeg Portugal met 3-1. Torny: "Ik hoop maar dat al die gemiste kansen ons uiteindelijk niet de kop gaan kosten. Frankrijk gaat natuurlijk ook ruim van de Sloveensen winnen."

Weerden: "Ik heb er heel veel vertrouwen in dat we het EK halen. Die 3-1 van Frankrijk tegen Portugal is voor hun doen ook matig, dus we hebben nog steeds een hele grote kans ons te plaatsen."

Eliteronde

Aan de Eliteronde nemen 24 landen deel, verdeeld over zes groepen. De winnaar van elke groep gaat naar het EK, evenals de beste nummer twee, gemeten over alle zes kwalificatiepoules. Aan het EK doen acht landen mee, waarbij Noord-Ierland als gastland automatisch gekwalificeerd is. Het EK 2017 wordt gehouden van 8 tot 20 augustus.