Onder 19 naar halve finale

25 juli 2016, 21:30

De selectie van Onder19 juicht na het behalen van de halve finale/ - Foto: Remko Kool / Goalphoto.nl

Vrouwen onder 19 heeft zich maandag geplaatst voor de halve finale van het EK in Slowakije. Na de eerder behaalde zes punten was een 2-1 verliespartij tegen Frankrijk precies genoeg voor Oranje om concurrent Noorwegen op onderling doelsaldo achter zich te laten.

Na afloop van de wedstrijd was er sprake van blijdschap én opluchting binnen de Nederlandse ploeg. Lange tijd zag het er namelijk naar uit dat Oranje na twee gewonnen wedstrijden alsnog de koffers kon pakken. Frankrijk was met name in de eerste helft veel sterker dan Nederland. De tegenstander was agressiever in de duels en kwam een aantal keer levensgevaarlijk op snelheid door.

Slecht begin

Het resulteerde in een legio corners waarvan de zesde door de Franse spits Katoto werd binnengekopt. Een paar minuten later benutte haar collega Geyoro een penalty na een duwfout van Ashleigh Weerden. “We begonnen niet goed. We oogden moe en waren overal een stapje te laat. Dat kan enerzijds door de warmte komen, maar ik vind ook dat Frankrijk goed speelde en dat daarmee afdwong”, blikt KNVB-coach Jessica Torny terug.

Net als in voorgaande wedstrijden begon Oranje veel sterker aan de tweede helft. Het was dan ook al snel raak. Na een goede Nederlandse aanval gaf Suzanne Admiraal de bal perfect voor. Jill Roord stond op de juiste plek en kon de bal binnen lopen. “Je zag dat wij daarna wat meer grip kregen. Misschien moesten we zelfs de 2-2 maken. Het werd toch nog even spannend want de Fransen gingen ook op zoek naar de 3-1.”

Uitspelen

Tien minuten voor het einde van de wedstrijd vond de Franse ploeg, die genoeg had aan een zege, het ook wel prima en speelden beide teams de wedstrijd uit. “Ik zag de Franse coach uit de dug-out komen en tegen zijn verdediging zeggen dat ze de bal moesten rondspelen. Toen kon ik ook wat rustiger gaan zitten”, bekent de KNVB-coach.

Donderdag speelt onder 19 in de halve finale tegen Spanje dat in de ander poule groepswinnaar werd.