Tweede zege Onder 19

6 maart 2016, 5:15

Keeper Weimar incasseerde één doelpunt tegen Denemarken. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar heeft ook het tweede oefeninterland in het Spaanse La Manga gewonnen. Na de 3-1 winst op Engeland volgde zaterdag een 1-0 overwinning op Denemarken. “Het was een heel andere wedstrijd dan tegen Engeland. Maar de meiden hebben het weer prima gedaan”, vond KNVB-coach Jessica Torny.

Onder 19 is in voorbereiding op de Eliteronde voor het EK en daarvoor speelt het in La Manga drie oefenduels. Omdat de Deensen verrassend genoeg met een 4-4-2 -systeem op de proppen kwamen, was het een goede test voor Oranje.

“Tegen de VS speelden ze zo ook al, maar normaal spelen ze altijd 4-3-3. Maar de meiden hebben zich er niet door laten afleiden en het achterin uitstekend dicht gehouden”, aldus Torny.

Solide achterhoede

Naast verdedigsters Maureen Sanders, Kay-Lee de Sanders, Vera ten Westeneind en Yvonne van Schijndel (en na de pauze Nadine Fritschy) liet ook doelvrouw Jacintha Weimar zich gelden. Ballen die achter de Oranjeverdediging vielen waren steevast een prooi voor de lange keepster. Voor rust maakte ze ook vijf achtereenvolgende corners onschadelijk.

Torny: “Met die vele corners is het natuurlijk lekker dat je een doelvrouw hebt die boven alles en iedereen uit torent en de ballen uit de lucht plukt. Maar ook de rest van de verdediging deed het prima. Het was allemaal heel volwassen. Denemarken heeft de hele wedstrijd geen behoorlijke kans gehad.”

Snelle treffer

Toch kwam ook de formatie van Torny niet vaak in kansrijke positie. Vijf minuten voor tijd kwam Jill Roord tot een schot op de paal, waarna invaller Sabrine Ellouzi de rebound in de handen van de Deense doelvrouw mikte.

“Ik sprong twee keer een gat in de lucht, zulke grote kansen waren het”, aldus Torny, in de wetenschap dat haar ploeg bijna de gehele wedstrijd al op voorsprong stond. Al na vijf minuten kopte Esmee de Graaf namelijk een vrije trap van Vera ten Westeneind binnen en daar kon het team de rest van het duel op leunen.

Oranje boekte daarmee dus de tweede zege op rij en is maandag ook in het laatste duel tegen Italië favoriet. Dat land verloor namelijk al met 4-1 van Zweden en 3-1 van Frankrijk. Torny: “Als we de laatste wedstrijd nog flink kunnen uithalen, zou dat mooi zijn ja.”

Op 5, 7 en 10 april volgt  de Eliteronde van het EK-kwalificatietoernooi in Hengelo en Eibergen. Tsjechië, Wit-Rusland en Finland zijn dan de tegenstanders.