Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Uitstekende zege Onder 19

KNVB Media
KNVB Media
4 maart 2016, 9:30

Jill Roord scoorde één keer voor Onder 19. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor vrouwen onder 19 jaar is de oefenstage in het Spaanse La Manga donderdag uitstekend gestart. De ploeg van KNVB-coach Jessica Torny versloeg Engeland met 3-1. “Het was echt genieten”, aldus Torny.

“Engeland is bepaald geen misselijke ploeg. Ze zetten ons hoog en vol onder druk. We hebben ons daar prima tegen verweerd”, aldus Torny, wiens formatie zich inderdaad allerminst de kaas van het brood liet eten. De Engelse vrouwen gingen met onder andere een bloedneus en bebloede handen van het veld. “Dat geeft wel aan hoe fel we speelden. De speelsters waren ook absoluut niet onder de indruk van de Engelsen. Dat is wel eens anders geweest.”

Ook voetballend effectief

Ook voetballend hield Oranje prima stand. Ondanks de weinige ruimte wist Onder 19 steeds zonder kleerscheren onder de druk uit te spelen. Daarnaast ging het uiterst effectief met de kansen om. Na krap een half uur stuurde verdediger Vita van der Linden Suzanne Admiraal de diepte in, waarna de rappe flankspeelster alleen voor de doelvrouw geen fout maakte en de bal door haar benen binnenschoot.

Moment van onoplettendheid

Direct na de pauze moest Nederland even slikken, toen Engeland na een voorzet vanaf de zijkant voor de tegenstander kroop en binnenkopte: 1-1. Torny: “Het was een moment van onoplettendheid. Daar hadden we in de rust nog voor gewaarschuwd, maar we lieten ons toch weer verrassen. Dat moet er voor de EK-kwalificatieronde nog uit.”

De ploeg is namelijk in voorbereiding op de Eliteronde die vanaf 5 april in eigen land plaatsvindt. Daarvoor tankte het nu vertrouwen, want na de gelijkmaker pakte Oranje na vijf minuten alweer de voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Jill Roord (foto) kopte na een uitstekende aanval de voorzet van Soraya Verhoeve net onder de lat binnen.

Winnen op z’n Duits

Ver in blessuretijd maakte Esmee de Graaf de 3-1. “Met een doelpunt zoals wij ze jarenlang tegen hebben gekregen, op z’n Duits”, meende Torny. Na een fase van forse Engelse druk kreeg Roord de bal en ging ze richting cornervlag om tijd te winnen. “Toen riepen ze om haar heen dat ze de bal voor moest geven en dat deed ze. Hij was perfect op maat.”

De Graaf kon de bal vervolgens van dichtbij binnentikken. Het maakte een einde aan de Engelse hoop, waarbij de ploeg veel deed om Nederland nog uit het spel te halen. Torny: “Met een hele theatervoorstelling probeerden ze ons uit balans te krijgen. Mooi om te zien hoe dat nu eens werd afgestraft.”

Zaterdag speelt Onder 19 nog tegen Denemarken. Italië volgt op 7 maart. Op 5, 7 en 10 april volgt  de Eliteronde van het EK-kwalificatietoernooi in Hengelo en Eibergen. Tsjechië, Wit-Rusland en Finland zijn dan de tegenstanders.

Statistieken:

Nederland - Engeland 3-1 (1-0).

Scoreverloop:
28. Admiraal 1-0, 50. Clarke 1-1, 55. Roord 2-1, 90+5 De Graaf 3-1.

Opstelling Nederland: 
Kop, Van Schijndel, Van der Linden, Ten Westeneind, Sanders, Van den Goorbergh, Raaijmakers, Folkertsma, Roord, Verhoeve, Admiraal.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen