Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Heel veel talent in Nederland'

KNVB Media
KNVB Media
8 juli 2015, 15:37

Foto:

Zowel Jessica Torny als Marleen Wissink staan te popelen om aan de slag te gaan als coach bij respectievelijk Speelsters onder 19 en Onder 16 en Onder 17 en Onder 15. “Het is natuurlijk geweldig om met jonge talenten te werken”, vinden beiden.

“De passie en het enthousiasme waarmee de speelsters van Onder 16 net de Nordic Cup hebben gewonnen, dat is prachtig. Ik heb ook ongelofelijk veel zin om komend seizoen met die groep speelsters aan de gang te gaan”, verklaart de 46-jarige Wissink, die eerder al coach was van Onder 15 en assistent bij Onder 16 en 17.

Wedstrijden waar wat op het spel staat

“Het zal niet niks worden om de prestaties van 2014 te evenaren”, aldus de 34-jarige Torny, in de wetenschap dat Onder 19 toen voor het eerst in de geschiedenis EK-winnaar werd. De oud-spits fungeerde in het seizoen daarna als assistent van Andre Koolhof. “We hebben fantastisch samengewerkt en heb veel van hem geleerd. Helaas is het ons toen net niet gelukt het EK te halen, maar het doel is om dat in de toekomst wel structureel te gaan doen. Wel een flinke uitdaging natuurlijk.”

Het feit dat er bij de wedstrijden wat op het spel staat, is net als voor Torny het leuke aan de oudere jeugdelftallen vindt ook Wissink. “Met Onder 15 speel je oefeninterlands, maar nu kun je ook een eindtoernooi halen. Dat geeft een andere dynamiek. Het gaat echt ergens om en dat maakt de wedstrijden spannender en daarom ook leuker.”

Toppers uit de sport zelf

Beide oud-internationals hebben als speelster veel betekend voor het vrouwenvoetbal. De KNVB kiest daarmee voor coaches die uit de sport zelf afkomstig zijn. “Mijn ambitie is bijvoorbeeld niet om naar het het mannenvoetbal over te stappen”, zegt Torny, die eerder drie jaar coach van de vrouwen van sc Heerenveen en assistent bij Speelsters onder 15 was. De Vriezenveense richt zich nu volledig op haar twee jeugdteams.

“Dat is ook een verschil met vroeger. In het verleden hadden coaches vaak ook nog de verantwoordelijkheid over bijvoorbeeld de begeleiding van jongensteams in een district. Ik kan me nu volledig op deze twee meidenteams richten.”

Kennis en ervaring overbrengen

Ook Wissink heeft met 141 caps, vijf Duitse landstitels, vijf Duitse bekers en twee UEFA Womens’ Cups als speelster een ongelofelijke staat van dienst. “We hebben heel veel talent in Nederland. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan die Nordicwinst van Onder 16. Ik kijk er naar uit om mijn kennis en ervaring ook aan de jongere speelsters over te brengen.”

De trainsters krijgen Maria van Kortenhof en Johan van Heertum als assistenten. “Zij hebben een schat aan ervaring, Het zou zonde zijn als we daar geen gebruik van zouden maken. Ondanks dat ik al wel een paar jaar ervaring heb, voel ik me nog steeds beginnend coach. Ik kan nog heel veel leren”, aldus Torny, die in mei van haar club sc Heerenveen ineens te horen kreeg dat haar contract niet verlengd werd. “In juni belde vervolgens de KNVB en daar was ik wel erg blij mee. Je wilt je als coach natuurlijk ook ontwikkelen en als je dan op internationaal niveau mag opereren is dat natuurlijk fantastisch.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen