Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB in beroep tegen Engelse penalty

KNVB Media
KNVB Media
10 april 2015, 17:08

Foto: KNVB.nl

Er bestaat een kleine kans dat de Vrouwen onder 19 later dit jaar tóch naar het EK in Israël gaan en haar titel kan verdedigen. Gisteren verloren de vrouwen van KNVB-coach André Koolhof met 0-1 van Denemarken. Op dat moment was Oranje echter de beste nummer twee en zou zich zodoende plaatsen voor het EK. Door de inmiddels beruchte overgespeelde laatste achttien seconden van het duel Engeland-Noorwegen - waarin de Engelsen met een benutte penalty de eindstand op 2-2 brachten - spatte die droom uiteen. De KNVB heeft echter officieel beroep aangetekend tegen de beslissing van de UEFA om die achttien seconden over te laten spelen.

Controversiële penalty
Afgelopen zaterdag (4 april) speelden Engeland en Noorwegen tegen elkaar tijdens de Eliteronde voor EK-plaatsing. Bij een stand van 1-2 voor de Noorse vrouwen kregen de Engelsen ver in blessuretijd een strafschop toegekend door de Duitse scheidsrechtster. Engeland benutte de strafschop, maar haar eigen spelers liepen te vroeg in waardoor deze werd afgekeurd. Volgens de regels moest de penalty opnieuw genomen worden, maar de leidsvrouw besloot een vrije trap te geven aan Noorwegen.
 
Historisch besluit UEFA
De UEFA had eerder op donderdag beslist om de laatste achttien seconden van de wedstrijd Engeland-Noorwegen van 4 april over te laten spelen. Door de rake Engelse strafschop (om 22.45 Nederlandse tijd) eindigden Engeland en Noorwegen allebei met zeven punten, waardoor beide landen zich plaatsten voor het EK ten koste van Nederland. Het was de eerste keer in de historie van de UEFA dat zij (een deel van) een wedstrijd over liet spelen. De KNVB benadrukt dat het opnieuw spelen van (een deel van) een wedstrijd echter in strijd is met de UEFA-regels en zijn andere belanghebbenden - waaronder de Vrouwen onder 19 - niet goed geïnformeerd.
 
KNVB roept UEFA op eindstand vast te stellen op 1-2 voor Noorwegen
De bond wijst de UEFA op haar eigen regels: "Op basis van artikel 45 van de UEFA Europees Vrouwen onder 19 Kampioenschap-regels tekent de KNVB officieel protest aan tegen de validiteit van de uitslag Engeland-Noorwegen van 4 april 2015. De KNVB gaat in beroep tegen het recht dat het UEFA Control, Ethics and Disciplinairy Body heeft genomen om de wedstrijd gedeeltelijk over te laten spelen (door een duidelijke fout van de arbitrage). Volgens de regels die opgenomen zijn in Laws of the Game 2014/'15 zijn beslissingen gemaakt door de scheidsrechter bindend. Daarnaast stelt het UEFA Disciplinairy Regulations Edition 2014 dat een beslissing van de scheidsrechter niet door andere UEFA-organen opnieuw beoordeeld mag worden." De KNVB roept de UEFA dan ook op om de uitslag Engeland-Noorwegen vast te stellen op 1-2. In dat geval plaatst Vrouwen onder 19 zich als beste nummer twee alsnog voor het EK.
 

  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen