Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Het OranjeMoment: Goud voor Onder 19

KNVB Media
KNVB Media
27 december 2014, 9:57

Foto: KNVB

Het jaar 2014 was een voetbaljaar vol bijzondere gebeurtenissen. Tot en met Oudejaarsdag blikken we daarom dagelijks terug op verschillende mooie Oranjemomententen. Het #OranjeMoment2014 van vandaag: Vrouwen onder 19 Europees kampioen.

Wat een jaar voor het Nederlandse vrouwenvoetbal! De Oranjeleeuwinnen gaan naar het WK van 2015 in Canada en Nederland sleepte de organisatie van het EK 2017 binnen. Maar de toon van al deze successen werd gezet door Onder 19, dat de Europese titel veroverde.

Op 27 juli schreef het elftal van KNVB-coach André Koolhof geschiedenis door in Noorwegen het EK te winnen. In de finale werd Spanje met 1-0 verslagen, een unicum. En de beslissende treffer kwam uiteraard van Vivianne Miedema, die speciaal voor de eindronde een stapje terug deed vanuit het A-elftal.

Of Nederland zonder haar afwezigheid ook kampioen was geworden? Wie weet. Het valt natuurlijk nooit te zeggen. Maar feit is dat Miedema, na een seizoen bij Heerenveen waarin ze in de Beneleague 37 keer scoorde, met haar zes goals natuurlijk cruciaal was. En de anders zo nuchtere goalgetter was zowaar even emotioneel na de prestatie van haarzelf en haar teamgenoten.

Maar defensief stond het, op de groepswedstrijd tegen Schotland na, ook prima bij Onder 19. Los van de twee Schotse goals (en toch een 3-2 zege) incasseerde Nederland in de overige vier duels op het EK geen tegentreffer. Ook dat zegt iets over de kracht van het team.

Het goud leverde mooie emoties op bij de jonge speelsters. Tranen, vreugdedansjes en omhelzingen; het was één grote achtbaan van emoties. Het onthaal op Schiphol was groots en uitgelaten.

Een mooie stimulans voor de Nederlandse talenten om zich door te ontwikkelen en wie weet schitteren ze dan over drie jaar wel op een EK in eigen land.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen