Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters onder 17 na tweede zege al zeker van halve finale

KNVB Media
KNVB Media
5 mei 2017, 20:15
1:00

Romée Leuchter viert de winnende treffer tegen Engeland. - Foto: UEFA

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft zich vrijdagmiddag al na twee duels als poulewinnaar geplaatst voor de halve finale van het Europees kampioenschap.

Na de 1-3 overwinning op Noorwegen, volgde in Tsjechië nu een late 2-1 winst op concurrent Engeland. “Top en geweldig voor de meiden en de staf”, aldus KNVB-coach Marleen Wissink opgetogen.

KNVB-coach Marleen Wissink tijdens het duel met Engeland. — Foto: UEFA

Met de ruime 5-0 zege op Ierland was Engeland in Přeštice vooraf een geduchte opponent. Onder 17 kwam weliswaar goed uit de startblokken, maar na ongeveer een kwartier was Engeland dichtbij een treffer met een bal op de paal. Na een half uur belandde ook een schot van Romée Leuchter op het houtwerk, maar het waren de Engelsen die de score twee minuten voor rust wat verrassend opende. Opnieuw raakte Aimee Palmer de paal, maar nu ging hij via de binnenkant alsnog over de lijn.

Snelle gelijkmaker

“Het was een wat ongelukkig moment en de goal kwam min of meer uit de lucht vallen. Gelukkig maakten we snel gelijk, dat is altijd lekker. Nu konden we met frisse moed weer de tweede helft beginnen”, aldus Wissink, die Jill Baijings de 1-1 zag aantekenen. Lynn Wilms zette de bal na haar eigen ingooi prima voor op haar medespeelster, die tegen de lat kopte. De speelster van het CTO Eindhoven was er echter als de kippen bij om de rebound alsnog koelbloedig en gecontroleerd te verzilveren.

Terwijl de eerste helft op en neer ging en Nederland goede kansen kreeg, was Onder 17 in de tweede helft vooral met corners gevaarlijk. De ploeg speelde goed vooruit, maar was in de eindfase van aanvallen niet altijd even gelukkig. In een gelijkwaardige tweede helft greep Nederland uiteindelijk echter toch nog de zege. Een ingooi van Baijings belandde op het hoofd van Wilms, die hem terug kopte op Leuchter. Die laatste kopte tot vreugde van de Nederlandse aanhang drie minuten voor het einde binnen: 2-1. Ondanks dat Engeland op het laatst nog alles op alles zette om nog een gelijkspel te forceren, trok Oranje de winst over de streep. Door winst in de onderlinge duels tegen Noorwegen en Engeland kan Nederland nu niet meer ingehaald worden en is de groepswinst zeker.

Blijdschap bij Anna Ursem na het laatste fluitsignaal. — Foto: UEFA

‘Gaan voor elkaar door het vuur’

“Ze waren opnieuw bereid om voor elkaar door het vuur te gaan. Dat straal echt op dit ploegje af. Als de een te laat is, vangt een ander dat op en andersom. Dat doen ze echt heel goed”, aldus Wissink, die met haar formatie maandag in het laatste pouleduel om 14.00 uur Ierland treft. “We gaan even genieten van dit moment en ons dan snel weer voorbereiden op de komende wedstrijden. We zullen kijken hoever we gaan komen.”

Door de groepswinst is Speelsters onder 17 nu al zeker van de halve finale op donderdag 11 mei, om 18.00 uur. In die wedstrijd zal het spelen tegen de nummer twee van Poule A. De finale van het EK wordt volgende week zondag, 18 mei, gespeeld, in Pilzen.

Statistieken Nederland - Engeland Statistieken Nederland - Engeland Bekijk hier de statistieken van het duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen