Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Uitstekende EK-start Onder 17 met winst op Noorwegen

KNVB Media
KNVB Media
2 mei 2017, 14:45
1:40

Lynn Wilms maakte al na twaalf minuten de openingstreffer op het EK. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft dinsdag, bij de start van het Europees kampioenschap, meteen een flinke stap richting de halve finales gezet. De ploeg van coach Marleen Wissink boekte een knappe 3-1 overwinning op Noorwegen. Het andere pouleduel tussen Engeland en Ierland eindigde in een 5-0 zege voor de Engelsen.

"Dit is een goede stap, maar we hebben nog twee wedstrijden te gaan", wilde Wissink in Tsjechië uiteraard nog niet te vroeg juichen. De manier waarop Noorwegen werd afgeschud, bood in het sfeervolle Domazlice Stadium echter voldoende perspectief. De bijna 1500 bezoekers, onder wie talloze uitgedoste Oranjesupporters, kregen een enerverende eerste helft voorgeschoteld waarbij Nederland prima voor de dag kwam. 

Enerverende eerste helft

Dit is een goede stap, maar we hebben nog twee wedstrijden te gaan.

Onder 17 speelde uitstekend positiespel, bleef rustig én benutte de gecreëerde kansen. Lynn Wilms kopte al na twaalf minuten de corner van Romée Leuchter binnen, waarna Kerstin Casparij acht minuten later attent was bij een voorzet van opnieuw Leuchter. De Noorse doelvrouw liet de bal even los, waarna Casparij alles in het werk stelde om de bal alsnog over de lijn te krijgen: 2-0. 

Een minuut later deed Noorwegen alweer iets terug. Olaug Tvedten jaste een vrije trap van zo’n veertig meter in een keer over en achter keeper Daphne van Domselaar: 2-1.

Onder 17 raakte niet van de wijs en bleef aanzetten, met als beloning dat Williënne ter Beek vlak voor de pauze opnieuw het verdiende verschil van twee doelpunten op het bord zette. Waar iedereen de blik richtte op het ene deel van het veld, kwam de speelster van het CTO Amsterdam als een duveltje uit een doosje aan de linkerkant tevoorschijn en schoot de bal met de binnenkant van de rechtervoet koelbloedig tegendraads in het net: 3-1.

Kerstin Casparij, maker van de tweede goal tegen Noorwegen.

Als één blok verdedigd

Coach Marleen Wissink: "Trots en tevreden."

In de tweede helft werd Nederland flink achteruit gedrongen, maar de ploeg hield uiteindelijk prima stand. "Noorwegen speelde met veel druk en pressie vooruit en wij konden nog maar lastig druk op de bal krijgen", aldus Wissink. "Maar toen zij in de laatste fase gingen 'pompen', stonden we echt als een blok en kwamen ze er niet langs. De meiden hebben het echt heel goed gedaan."

Noorwegen werd nog gevaarlijk met enkele afstandsschoten en ballen die net naast het doel verdwenen, maar Van Domselaar hield haar doel schoon. 'De meiden hebben elkaar ondersteund waar nodig en echt als team gevoetbald. Ik ben heel trots op wat ze hebben laten zien", aldus een tevreden Wissink. 

Vrijdag wacht Engeland als volgende tegenstander (16.00 uur), waarna maandag Ierland de laatste opponent in de poule is. Aan het EK doen acht landen mee. De nummers één en twee van de poule plaatsen zich voor de halve finale. Het EK 2017 wordt gehouden van 2 tot 14 mei.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het EK-duel Nederland-Noorwegen (3-1).

Stand groep B

PositieLandPunten
1.Engeland1 - 3 (5-0)
2.Nederland1 - 3 (3-1)
3.Noorwegen1 - 0 (1-3)
4.Ierland1 - 0 (0-5)

UEFA Women's EURO 2017

Van 16 juli tot en met 6 augustus vond in Nederland het EK Vrouwen 2017 plaats. Kijk hier terug op die drie fantastische weken waarin de OranjeLeeuwinnen Nederland en Europa veroverden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen