Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters onder 17 plaatst zich voor het EK

KNVB Media
KNVB Media
1 april 2017, 17:45

Blijdschap bij Onder 17 na het behalen van het EK. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft zich voor de tweede keer in de geschiedenis geplaatst voor het Europees kampioenschap. In de beslissende interland van de Eliteronde werd zaterdagmiddag met 2-1 gewonnen van Oostenrijk. De ploeg bleef Slovenië en Zwitserland daarmee voor. “Dit is heel erg gaaf. Een droom die uitkomt”, aldus aanvoerder Marisa Olislagers.

Op het drukbezochte veld van Achilles Veen was doelpunten maken vooraf de opdracht. Na de prima 3-0 overwinning op Slovenië en het 1-1 gelijkspel tegen Zwitserland, ging de ploeg van Marleen Wissink ten opzichte van Zwitserland met een gelijk aantal punten, maar een doelpunt voorsprong, het beslissende duel in. “Achteraf heeft die 3-0 tegen Slovenië een hele goede basis gelegd voor het resultaat nu. Zij spelen heel opportunistisch en dat hebben we prima bestreden”, aldus Wissink.

Het basisteam van Speelsters onder 17.

Gespannen start

“We wisten dat we het in eigen hand hadden en dat winnen het belangrijkste was. Maar Oostenrijk wilde hier niet puntloos vandaan gaan, dat zag je ook aan hoe ze speelden. Daarom waren we ook wel wat gespannen aan het begin”, aldus Olislagers, die met haar elftal na ruim twintig minuten wat lucht kreeg. Jill Baijings werd na een prima individuele actie in het strafschopgebied gevloerd. Romée Leuchter was vanaf elf meter koelbloedig: 1-0.

Romée Leuchter schiet vanaf elf meter de 1-0 binnen.

Zeven minuten voor rust werd het dan toch nog even benauwd voor Onder 17. Oostenrijk kreeg nauwelijks kansen, maar kopte wel raak uit een corner. Daarmee moest Oranje weer opnieuw beginnen. Onder 17 herstelde zich echter snel. Een aanval via Leuchter en Baijings eindigde bij Willienne ter Beek. De buitenspeelster van het CTO Amsterdam schoot in de verre hoek binnen: 2-1.

‘Ontzettend blij voor de meiden’

Omdat Zwitserland niet tot de treffers kwam die het nodig had en in de slotminuten zelfs nog werd verslagen door Slovenië (1-2), kon het gejuich in Veen beginnen. “Ik ben zo ontzettend blij voor die meiden”, aldus Wissink met een brede en trotse grijns.

Pure blijdschap nadat het laatste fluitsignaal heeft geklonken.

“Als ze je ziet wat ze er voor doen en laten en aan werklust tonen, dan is het fantastisch dat ze het EK gehaald hebben.” Olislagers: “Het EK is wat je echt wilt. We hadden tegen Zwitserland alles gegeven, maar we moesten er nu ook nog tot het einde vol voor gaan. Ik voelde ook wel opluchting toen het laatste fluitsignaal eenmaal klonk.”

Zover mogelijk komen

Aan het EK doen acht landen mee, waarbij Tsjechië als gastland automatisch gekwalificeerd is. Het EK 2017 wordt gehouden van 2 tot 14 mei. In 2010 was Onder 17 voor het laatst present op het eindtoernooi, toen nog bestaand uit vier deelnemende landen.

Toen was Wissink erbij als assistent. “Mijn eigen instelling als speelster was altijd, alles willen winnen. Zo gaan we ook het EK in en dan zien we wel hoever we komen.” Olislagers: “We moeten zover mogelijk proberen te komen. En het liefst willen we het EK natuurlijk gewoon winnen.”

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van deze wedstrijd.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen