Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 opent met monsterscore

KNVB Media
KNVB Media
21 oktober 2016, 17:00

Joëlle Smits maakte maar liefst zeven treffers voor Onder 17. - Foto: KNVB Media

Speelsters onder 17 gaven in het eerste EK-kwalificatieduel tegen Bulgarije gelijk vol gas. In Moldavië werd de tegenstander overtuigend met 11-0 opgerold. Joëlle Smits werd topscorer met maar liefst zeven treffers.

“Je hebt wel eens van die dagen. Dan vallen ze er allemaal in”, zegt KNVB-coach Marleen Wissink lachend. “Je kunt zeggen het is een matige tegenstander, maar je moet het toch altijd nog maar doen, elf keer scoren. Ik ben hier heel blij mee.”

Geen kopzorgen Oranje

Tegen de ‘mindere’ landen is het altijd fijn als de eerste goal snel valt en nadat Smits al na zes minuten de ban brak, marcheerde Oranje gestaag door. Smits scoorde daarbij veelal uit de kansen die haar door het prima spel geboden werd. De spits vervolmaakte binnen 24 minuten een hattrick en maakte er daarna voor rust al vier van.

Veelal kwamen ballen vanaf de zijkant van bijvoorbeeld Romée Leuchter, maar de 2-0 volgde na een snelle Oranjecounter. Dat laatste kwam omdat Bulgarije ook niet te beroerd was om af en toe de aanval te kiezen. Vooral in de eerste helft probeerde de ploeg het Onder 17 ook echt nog wel lastig te maken. De techniek, kracht en overzicht ontbraken echter om Nederland enige kopzorgen te bezorgen.

Doelsaldo belangrijk

“Ook dit soort landen ontwikkelen zich, dat zien we elk jaar. Maar wij ook”, aldus Wissink, wiens formatie geconcentreerd en geduldig aan het doelsaldo bleef werken. Met Moldavië en vooral Noorwegen in de poule, zal het in de strijd om de poulewinst gaan tussen Nederland en de Scandinavischen. Het doelsaldo is voor het slotduel bepalend of Onder 17 aan een gelijkspel genoeg heeft. “Vorig jaar speelden we ook de laatste wedstrijd tegen Noorwegen en toen hadden zij een beter doelsaldo. Het is nu zaak dat wij er beter voor staan dan zij.”

Wissink had daarover in het openingsduel geen klagen. Jill Bayings en Kerstin Casparij maakten er voor rust al 6-0 van en Romée Leuchter en Anna Ursum zette na de pauze de teller op 0-7 en 0-9. Smits liet zich na een uur met twee treffers opnieuw gelden, terwijl het ook de 0-8 op het bord zette. “We zakten het laatste half uur wat terug. Maar het eerste uur was gewoon heel goed. Ik ben hier heel gelukkig mee.”

Geen record

De zeven goals van Joëlle Smits zijn overigens geen record voor een speelster van Onder 17. Wie anders dan Vivianne was een aantal jaren geleden al eens acht keer trefzeker in een EK-kwalificatieduel tegen Kazachstan.

Het EK vindt plaats in mei 2017 in Tsjechië. In dit kwalificatietoernooi strijden 44 landen om een plek in de volgende kwalificatieronde. De eerste twee van de poule plaatsen zich voor de Eliteronde en ook de beste nummers drie gaan mee.

Statistieken

Wedstrijd
Bulgarije – Nederland 0-11 (0-6).

Scoreverloop:
6. Smits 0-1, 16. Smits 0-2, 24. Smits 0-3, 25. Smits 0-4, 33. Bayings 0-5, 40. Casparij 0-6, 46. Leuchter 0-7, 51. Smits 0-8, 55. Ursem 0-9, 58. Smits 0-10, 62. Smits 0-11.

Nederland:
Van Domselaar, Wilms, Ursem, Doorn, Levels, Geraedts, Leuchter, Smits, Olislagers (53. van Westeringh), Bayings, Casparij (54. Ter Beek).

ONTVANG LIVE UPDATES TIJDENS DE WEDSTRIJD

Blijf op de hoogte van al het nieuws rond het Nederlands elftal en het Nederlands vrouwenelftal!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen