Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kick-start O-17 in Eliteronde

KNVB Media
KNVB Media
15 maart 2016, 14:45

Kayleigh van Dooren maakte de eerste treffer voor Onder 17. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar is de Eliteronde dinsdag in Italië flitsend gestart. De ploeg van Marleen Wissink scoorde in het openingsduel tegen Finland al na twee minuten en bouwde dat een kwartier later uit tot 2-0. In die stand kwam geen verandering ondanks toenemende Finse druk tot het einde van de wedstrijd.

“De meiden hebben er samen alles aan gedaan om de voorsprong te behouden. Ze gooiden hun hele hebben en houden in de strijd”, aldus Wissink, wiens formatie steeds een voet of been tegen een Fins schot zette. En anders kon keeper Daphne van Domselaar wel redding brengen. “Echt een compliment aan de meiden dat ze dat tot de laatste seconde volgehouden hebben. We hebben het in de tweede helft heel moeilijk gehad.”

Kickstart

Voor rust zag het er voor Oranje nog heel anders uit. De ploeg kende met de vroege treffer van Kayleigh van Dooren namelijk een kick-start. Fieke Hendriks gaf de bal voor, waarna de Finse keeper de bal uit haar handen liet vallen. Van Dooren was attent en schoot binnen: 1-0. Al ruim een kwartier later leidde goed afjagen van Rebecca Doejaaren de tweede treffer in. Ze veroverde de bal en maakte het vervolgens zelf prima af.

“Finland voetbalde met twee spitsen en dat is altijd even wennen. Maar wij speelden goed en stonden goed. De eerste helft hebben ze het echt uitstekend gedaan.”, aldus Wissink. Maar Oranje kan dat hoge niveau niet vasthouden.

‘Lekker starten met overwinning’

Finland rukte op en was een paar keer dichtbij een treffer, terwijl ook Nederland een aantal keren kansrijk was. “Daarbij waren we steeds te onrustig en speelden het niet goed uit”, aldus Wissink. Emma van der Vorst was nog het dichtst bij een doelpunt. Ze draaide op de rand van het strafschopgebied knap weg van haar tegenstander, maar haar schot raakte de paal.

De invaller moest overigens kort daarna alweer geblesseerd het veld verlaten, terwijl Joëlle Smits van meet af aan met enkelklachten aan de kant moest blijven. Onder 17 trok de zege toch over de streep. “Het is altijd lekker om een EK-kwalificatietoernooi met een overwinning te starten. Dat is natuurlijk goed voor het zelfvertrouwen.”

Donderdag om 15 uur volgt de cruciale interland tegen thuisland Italië. Griekenland is zondag om 11 uur de laatste hindernis. Onder 17 wil zich plaatsen voor het EK van 2 tot en met 17 mei in Wit-Rusland.

Statistieken:

Nederland – Finland: 2-0 (2-0).

2. Van Dooren 1-0, 19. Doejaaren 2-0.

Nederland: Van Domselaar, Hendriks, Ypema, Nouwen, Levels, Sabajo, Van Dooren (70. Olislagers), Asbroek, Jansen (50. Van der Vorst, 77. Van Deursen), Doejaaren, Weerden.

Programma Groep 4

Dinsdag 15 maart

15.00 uur          Italië - Griekenland  

Donderdag 17 maart

11.00 uur         Finland - Griekenland

15.00 uur         Nederland - Italië  

Zondag 20 maart

11.00 uur         Italië - Finland

11.00 uur         Griekenland – Nederland 

EK 2016 in Wit-Rusland

Wit-Rusland organiseert het EK 2016 voor speelsters onder de 17 jaar. Aan het toernooi doen acht landen mee, waarbij Wit-Rusland als gastland automatisch gekwalificeerd is. Het toernooi vindt plaats van 4 tot en met 16 mei 2016. Tijdens de Eliteronde komen 24 landen uit, verdeeld over zes groepen. De winnaar van elke groep gaat naar het EK, evenals de beste nummer twee, gemeten over alle zes kwalificatiepoules.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen