Onder 17 scoort niet tegen Ierland

12 april 2015, 10:32

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft zaterdag bij de tweede wedstrijd van het EK-kwalificatietoernooi gelijkgespeeld tegen Ierland. Na de 5-1 zege donderdag op Hongarije bleven de Oranjetalenten tegen het gastland op 0-0 steken. Beide ploegen hebben na twee duels vier punten verzameld.

Ondanks het feit dat Ierland tijdens de strijd vol gas gaf en ook al een overwinning tegen Engeland had geboekt, had KNVB-coach Maria van Kortenhof gedurende de wedstrijd op meer dan een punt gehoopt. ,,Het was zonde. Net op het moment dat we ze kapot gespeeld hadden en wilden doordrukken, kwamen we door een rode kaart met tien speelsters te staan.”

Duel vol strijd en passie

Nederland liet zich na een gespannen en matige start namelijk niet meer imponeren door de Ierse meiden. Het elftal ging goed mee in het fysieke spel dat op de mat werd gelegd. ,,Zij gooien er verschrikkelijk veel passie en strijd in en gingen er vol op. Toch voerden wij na die matige beginfase de boventoon.”

Voor rust leverde dat echter nog niet al te veel kansen op. Emma van der Vorst was dichtbij, maar zij kopte over. Ook na de pauze was het aantal mogelijkheden niet overdadig. ,,Tot de zestien gaat het prima, maar vanaf daar hadden we moeite om de rust te bewaren. We maakten dan verkeerde keuzes. Namen een schot in plaats van breed te spelen bijvoorbeeld”, zag Van Kortenhof.

Rode kaart spelbreker

Op het moment dat Oranje het initiatief nog verder op leek te pakken, kreeg het een domper te verwerken. Na een overtreding op Jamie Altelaar ontstond er wat getouwtrek op het veld. Silvie van der Plas wilde snel de bal pakken om de vrije trap meteen te nemen en zette daarbij een Ierse speelster weg. Het kwam de aanvoerster tot verbazing van coach Van Kortenhof op haar tweede gele kaart te staan. ,,Een duw zou ik het nauwelijks willen noemen. Het is een moment dat wel honderd keer in een wedstrijd gebeurt. Niet te geloven dat daar een gele kaart voor werd gegeven, maar wel waar. Echt zonde.”

Onder 17 bleef desondanks in de wedstrijd, maar zag ook Ierland nog een uitstekende kans krijgen waarbij keeper Lize Kop (foto) een kansrijk schot net over de lat wist te tikken. ,,In de eerste helft had ze ook al een fantastische redding. Als er een vrouw van de wedstrijd was, was zij het. Wat ze moest doen, deed ze perfect'', zag Van Kortenhof.

Duel Engeland beslissend

Onder 17 moet de afsluitende wedstrijd tegen Engeland - dinsdag om 13.00 uur lokale tijd - winnen om het EK te halen. ,,Ierland zal namelijk wel van Hongarije winnen. Engeland is een heel pittige tegenstander. Dat wordt een ontzettend spannende wedstrijd.”

In totaal strijden in de kwaificatie 24 landen, verdeeld over zes poules, om zeven EK-tickets. De zes poulewinnaars en de beste nummer twee plaatsen zich voor het eindtoernooi. Het EK in IJsland vindt plaats van 22 juni tot 4 juli.