Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tweede zege Onder 17

KNVB Media
KNVB Media
24 oktober 2014, 18:07

Foto:

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft zich na twee duels al geplaatst voor de Eliteronde van het EK-kwalificatietoernooi. De ploeg versloeg vrijdag Slowakije met 2-1 en gaat daarmee met twee zeges aan de leiding in de poule.

,,Hartstikke mooi dat we ons nu al geplaatst hebben, maar de meiden hebben zich tot doel gesteld om alle drie wedstrijden te winnen. Dus maandag tegen Slovenië moeten we ook gewoon aan de bak”, aldus KNVB-coach Maria van Kortenhof in het Sloveense Sportni Park in Beltinci.

Onder 17 dicteert

Na de eerdere 3-0 zege tegen het uiterst verdedigend spelende Israël, moest Nederland ook nu tegen een opgebouwde muur opboksen. Oranje speelde dat vooral voor rust nu beter uit dan in het openingsduel. Het team dicteerde volledig, zette bij balverlies direct druk en liet de opponent geen enkele counterkans.

De treffer, na een kwartier van Fenna Kalma, was dan ook terecht. Na een uittrap van doelvrouw Lize Kop werkte de centrumspits, uitkomend voor het CTO Amsterdam Talent Team, de voorzet van Pien de Beer vanaf de rand zestien tegendraads binnen.

,,Ze draaide daarbij goed weg van haar tegenstander. Echt een spitsengoal. Dat is een lekker begin en dan hoop je dat Slowakije dan tenminste gaat komen. Maar dat wilden ze alsnog niet erg helaas”, aldus Van Kortenhof.

Tweemaal Kalma

Daar was namelijk een tweede goal van Kalma voor nodig. Een kwartier voor het einde kapte de aanvaller, voor het eerst bij een Oranje-elftal in de basis, nog eens twee mensen uit om daarna hard in de verre hoek binnen te knallen.

In plaats van het verschaffen van lucht, zorgde de treffer juist voor wat verslapping bij Onder 17 en bij Slowakije het gevoel dat er nog wat te halen viel. ,,We konden de laatste tien minuten de druk er niet meer op houden en daar kwamen twee honderd procent kansen uit voort”, aldus Van Kortenhof, die Kop in een een-tegen-een-situatie vervolgens wel knap zag redden.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd was het echter alsnog raak. De toch al uitstekend spelende Martina Šurnovská plaatste de bal van grote afstand hard in de kruising: 2-1. Van Kortenhof: ,,In de blessuretijd konden we de voorsprong daarna gelukkig nog wel vasthouden.”

Maandag om 15.00 uur volgt het slotduel tegen Slovenië.

De weg naar het EK 2015 in IJsland

Veertig landen, verdeeld over tien groepen, nemen deel aan de eerste kwalificatiefase voor het EK in IJsland (22 juni - 4 juli 2015). De tien groepswinnaars, de tien runners-up en de nummer drie met het beste resultaat tegen de nummers één en twee uit de betreffende groep, gaan door naar de Eliteronde in april.
Duitsland, Frankrijk en Spanje zijn op basis van hun ranking al gekwalificeerd voor deze beslissende EK-kwalificatieronde. Uiteindelijk voegen de zes groepswinnaars én de beste runner-up (dat is het land met het beste resultaat tegen de nummer één en nummer drie van hun eliteronde-poule) zich bij het gastland IJsland, hetgeen leidt tot een EK-deelnemersveld van acht.

Statistieken:

Nederland–Slowakije 2-1 (1-0).

Scoreverloop: 14. Kalma 1-0, 65. Kalma 2-0, 80. Šurnovská 2-1.

Opstelling: Lize Kop, Kay-Lee de Sanders (41. Danique Ypema), Aniek Nouwen, Frederique Nieuwland, Jamie Altelaar, Silvie van der Plas (70. Kim van Velzen), Emma Huurman, Nurija van Schoonhoven, Nadine Noordam (64. Nathalie van den Heuvel), Fenna Kalma, Pien de Beer.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen