Speelsters onder 17 start met zege

22 oktober 2014, 18:24

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar is woensdagmiddag het EK-kwalificatietoernooi redelijk begonnen. In Slovenië werd het in de eerste ronde tegen het minder geachte Israël 3-0.

,,Ik ben tevreden met het resultaat, maar niet met de uitvoering”, aldus KNVB-coach Maria van Kortenhof, wiens ploeg vooral in de tweede helft niet meer door de Israëlische muur van spelers heen kwam. ,,Zij bleven met tien man achter de bal spelen en zijn in de tweede helft niet meer over de middenlijn geweest. Dat neemt echter niet weg dat wij het beter uit hadden moeten spelen.”

Lastig veld

Op het natte (met in de eerste helft met veel plassen, red.), hobbelige en daarom moeilijk bespeelbare veld, ging vooral in de tweede veertig minuten te veel mis. Zowel de passes als de aannames waren niet voldoende, waardoor het team in de toch al kleine ruimte niet snel genoeg bij het vijandige doel kwam.

Voor rust toonde Israël nog iets van aanvallende intenties, waardoor de ruimtes groter waren en Onder 17 wel wist te scoren. Nadat onder andere Emma van der Vorst en Aniek Nouwen (foto) kansen misten, kopte de laatste na krap twintig minuten bij de tweede paal de hoekschop van Silvie van der Plas binnen. Pien de Beer en Kim van Velzen tekenden voor de tweede en derde treffer.

‘Het moet beter’

Doordat Onder 17 na de pauze minder secuur was, kwam het daarna nog slechts tot twee kansen. ,,In de eerste helft speelden we veel via de flanken, maar door ons mindere spel werd ook de toevoer vanaf de zijkant minder. En als bijvoorbeeld een van de twee centrale verdedigers opkwam, was de pass niet goed of gebeurde het te langzaam”, aldus Van Kortenhof. ,,Dat zal in de volgende wedstrijden echt beter moeten.”

Vrijdag speelt het team om 15.00 uur tegen Slowakije, dat met 2-1 van thuisland Slovenië won. ,,Ik heb begrepen dat ze de hele wedstrijd ook veel beter waren. Dat is dus echt wel een goed land. Aan de andere kant komen we dan zelf hopelijk ook meer aan voetballen toe.”

Nederland - Israël: 3-0 (3-0).

Scoreverloop: 19. Nouwen 1-0, 30. De Beer 2-0, 39. Van Velzen 3-0.

Opstelling Nederland: Lize Kop, Kay-Lee de Sanders, Aniek Nouwen, Frederique Nieuwland, Vera ten Westeneind, Silvie van der Plas (55. Emma Huurman), Kim van Velzen, Nurija van Schoonhoven, Nadine Noordam (64. Maartje Looijen), Emma van der Vorst (26. Fenna Kalma), Pien de Beer.