Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 verliest slotduel

KNVB Media
KNVB Media
7 augustus 2013, 20:46

Foto: KNVB

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 eindigt bij de eerste ronde van het EK-kwalificatietoernooi tweede in de poule. Tegen Finland verloor het met 0-1, waarmee dat land poulewinnaar wordt. Onder 17 plaatste zich al eerder voor de Eliteronde.

,,We hadden eerste moeten zijn. We zijn geloof ik 95% van de wedstrijd  in balbezit geweest. Maar als je niet scoort en de andere partij wel, dan heb je toch iets niet goed gedaan en dus is Finland de terechte winnaar”, aldus KNVB-coach Maria van Kortenhof nuchter.

Duidelijk beter dan op Nordic

Toch heeft de ploeg flink vooruitgang geboekt ten opzichte van het Nordic Tournament waar het ook maar met 1-2 verloor, maar toen veel te naïef speelde. Hoewel de ploeg nu niet tot scoren kwam, is de groep in volwassenheid volgens Van Kortenhof duidelijk gegroeid. ,,Het is een groot verschil met het Nordic. Dat zie je terug in gedrag buiten en binnen het veld. Dat je in een wedstrijd samen strijd moet leveren bijvoorbeeld en meer als team moet functioneren. Dat ging nu veel beter.”

Finland gaf Oranje overigens volop de gelegenheid samen te spelen. De ploeg liet Onder 17 volledig het spel maken en zakte met twee linies van vier in tot aan het eigen doel. Met twee handige spitsen, ver daarvoor, kwam het er bij counters razendsnel uit.

Snelle uitbraak fataal

Oranje kon met dat balbezit in de eerste helft echter nauwelijks iets beginnen. Het was niet scherp genoeg in de eindfase en kreeg op slag van rust bij een strak uitgevoerde Finse aanval vervolgens zelf het deksel op de neus. Van Kortenhof: ,,Wij dekten in het centrum van de verdediging niet snel genoeg door en weg waren ze. Dat was wel een domper zo voor rust.”

Want Onder 17 had in Oekraïne weliswaar twee ruime overwinningen tegen het thuisland (1-4) en Slowakije op zak, ‘maar het gaat om de wedstrijd tegen Finland’, had Van Kortenhof voorafgaand aan het duel gezegd. Hoewel Onder 17 door de verrassende 2-2 van Finland tegen Slowakije genoeg had een gelijkspel voor de poulewinst, zou het in het sleutelduel moeten laten zien dat het kan scoren als het erom gaat.

Van Gurp op de lat

Daartoe kwam het ook ondanks beter spel en kansen van onder andere Suzanne Admiraal en Soraya Verhoeven in de tweede helft niet. Bij een laatste slotoffensief zag Lisanne van Gurp haar schot tot afgrijzen van de Oranje-aanhang tegen de lat belanden. ,,De meiden zijn natuurlijk heel erg teleurgesteld. Ze weten dat ze drie punten hadden kunnen pakken en dat niet gedaan hebben.”

In het seizoen 2013-2014 doen er voor het eerst in de historie acht landen mee aan de eindronde van het EK. Aan de eerste EK-kwalificatieronde doen veertig landen mee. Van iedere groep plaatsen de winnaar en runner-up zich voor de Eliteronde in september/oktober. Ook de beste nummer drie gaat door naar de Eliteronde. De poulewinnaars krijgen een gunstiger loting.

De zes groepswinnaars van de Eliteronde plaatsen zich, evenals de beste nummer twee en gastland Engeland. De strijd om de Europese titel vindt van 26 november tot en met 8 december 2013.

Statistieken

Finland - Nederland 1-0 (1-0).

Scoreverloop: 40+3. Collin 1-0.

Opstelling Oranje: Paulina Quaye, Lysanne van der Wal), Vita van der Linden (78. Eline Koster), Maureen Sanders, Cheyenne van den Goorbergh, Michelle Hendriks, Lisanne van Gurp, Soraya Verhoeve (75. Iris Achterhof), Suzanne Admiraal, Yentl Abbing en Esmee de Graaf (53. Sisca Folkertsma).


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen