Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters O-17 niet naar EK

KNVB Media
KNVB Media
9 maart 2013, 22:04

Foto:

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar heeft zich niet geplaatst voor het EK. Na de 1-5 nederlaag tegen Duitsland volgde zaterdag een 0-3 verlies tegen België. Hierdoor is de eerste plaats in de Eliteronde niet meer haalbaar.

,,Heel teleurstellend. Om ons met deze landen te plaatsen voor het eindtoernooi, hadden we top moeten zijn. Dat waren we niet, we speelden onder ons niveau”, aldus KNVB-coach Maria van Kortenhof, wiens ploeg de eerste ronde van het EK-kwalificatietoernooi nog zo overtuigend doorkwam.

Vechtvoetbal

Met de tegenstanders Montenegro, Kazachstan en Oekraïne plaatste de ploeg zich met een doelsaldo van 42 voor en nul tegen voor de Eliteronde. Van Kortenhof: ,,Dat niveau is niet te vergelijken met deze tegenstanders. Duitsland is een maatje te groot voor ons en België is normaal gesproken gelijkwaardig. Het was een wedstrijd met vechtvoetbal, waarbij het team dat het eerste zou scoren de wedstrijd zou winnen.”

En tien minuten na de pauze was het België dat die eerste treffer produceerde. Noémie Gelders rondde een aanval over links met een laag schot af, waarbij de gehele achterhoede er niet florisant uit zag. ,,Het duel werd niet aangegaan en er werd geen rugdekking gegegeven”, aldus Van Kortenhof, die zag dat ook doelvrouw Kelly Steen niet overtuigde.

Nauwelijks kansen

In de eerste ronde zorgde Vivianne Miedema vooral voor de Nederlandse doelpunten (achttien treffers in drie wedstrijden!). Nadat zij werd doorgeschoven naar Onder 19, kon Onder 17 nu nauwelijks tot een kans komen. Na de tegentreffer zocht de ploeg wel het doel van het thuisland, maar het spel was te onnauwkeurig om daadwerkelijk tot goede aanvallen te komen.

Van Kortenhof: ,,België zat er fel op en zette direct druk. Ze verhinderden op alle mogelijkheden manieren dat we in ons spel kwamen. Daardoor gingen we te snel de lange bal spelen, in plaats van kort het middenveld in te spelen.”

Onder 17 niet in topvorm

En juist twee lange ballen van België werden Onder 17 fataal. Vijf minuten voor het einde rondde Gelders na een lange bal opnieuw af en in blessuretijd schoot Amber Maximus de bal na opnieuw een lange bal de 0-3 tegen de touwen. Daarmee was de uitschakeling definitief, terwijl Onder 17 vooraf verrassend genoeg nog even mocht hopen. Doordat Denemarken, na het 1-1 gelijkspel tegen België, Duitsland met 2-1 versloeg, zou Oranje met twee overwinningen zich nog naar het EK kunnen spelen.

,,Daarom is dit wel een domper. Ook al omdat we weten dat we beter kunnen. We hebben in deze wedstrijden duidelijk niet onze topvorm gehaald”, aldus Van Kortenhof.

Slechts vier landen plaatsen zich voor het eindtoernooi dat van 25 tot en met 28 juni 2013 plaatsvindt in Nyon. In 2009 plaatste de ploeg zich voor het eerst en laatst voor het eindtoernooi.

Dinsdag sluit Onder 17 de Eliteronde af met een duel tegen Denemarken. De aftrap is om 17 uur.

Statistieken:

Onder 17 - België 0-3 (0-0).

Scoreverloop: 50. Noémie Gelders 0-1, 73. Noémie Gelders 0-2, 80. Amber Maximus 0-3.

Opstelling Nederland: Kelly Steen, Corine Peels, Lucie Akkerman (41. Mandy van Dijk), Inessa Kaagman, Linet Beerensteyn, Hiske Huisman, Jill Roord, Suzanne Admiraal (48. Laura Strik), Jessie Eikenhout, Lisanne van Gurp en Jip van Haaster (74. Jessy van Leeuwen).

Exclusieve Oranjevideo's!


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen