Tik voor Onder 17

7 maart 2013, 22:52

Duitsland heeft het Nederlands elftal voor meisjes onder 17 in de eerste poulewedstrijd van de tweede ronde van het EK-kwalificatietoernooi direct een flinke tik uitgedeeld. De ploeg versloeg Onder 17 donderdag in het Belgische Beringen met maar liefst 1-5.

,,We gaan er natuurlijk nog alles aan doen, maar als je eerlijk bent zijn we natuurlijk vrijwel kansloos”, aldus KNVB-coach Maria van Kortenhof realistisch. ,,We hadden gehoopt op een gelijkspel, zodat je in de volgende wedstrijden nog kansen hebt. Maar Duitsland is een klasse apart. Om een goed resultaat te halen, moet je een goede dag hebben. Dat hadden we niet. In de tweede helft schakelden zij een tandje bij en werden we gewoon weggespeeld. Ze waren fysiek een klasse beter.”

Volgehouden tot de rust

Dat, terwijl Onder 17 het voor de pauze nog redelijk kon belopen. Duitsland kwam weliswaar al na zes minuten op voorsprong, maar de ploeg kon zich daarvan nog herstellen. Na een goede aanval over links rondde Lisanne van Gurp na twintig minuten de strakke voorzet van Lineth Beerensteyn af.

Na de pauze was het echter snel gebeurd met het verzet van Oranje. Jasmin Sehan zette Duitsland al na vijf minuten op 1-2. Van Kortenhof: ,,Dat Duitsland zo snel na rust alweer op voorsprong kwam, was echt de genadeklap. Tot dan toe konden we het allemaal nog aardig belopen en rugdekking geven als we via de zijkanten omspeeld werden. Maar in de tweede helft kwamen steeds een stapje te laat. Kwamen we te snel uit het blok, vielen er grote gaten en dan speel je Duitsland in de kaart.”

Duitsland loopt verder uit

Duitsland liet het spel vervolgens snel van links naar rechts gaan en Onder 17 kon nauwelijks meer onder de druk vandaan komen. Oranje kwam niet veel verder dan hoekschoppen en wat vrije trappen, waarbij Lucie Akkerman bij een van de corners nog dichtbij een treffer was. De grootste kansen zijn echter duidelijk voor Duitsland, waarbij Pauline Bremer bij de 1-4 en 1-5 beslissend is. Twaalf minuten voor tijd leidt balverlies van Akkerman de 1-4 in en twee minuten voor tijd kopt de aanvalster Duitsland naar de ruime maar terechte marge van 1-5.

Duitsland staat er na de eerste ronde ook direct het beste voor, omdat België en Denemarken op een 1-1 gelijkspel bleven steken. Voor Onder 17 wacht zaterdag om 19 uur het duel tegen thuisland België. Dinsdag om 17 uur speelt het tegen Denemarken. Van Kortenhof: ,,We moeten de volgende twee wedstrijden vooral gebruiken om te zien waar we internationaal staan.”

Statistieken:

Nederland - Duitsland 1-5 (1-1).

Scoreverloop: 6.  Sehan 0-1, 22. Van Gurp 1-1, 48. Sehan 1-2, 59. Sehan 1-3, 68. Bremer 1-4, 78. Bremer 1-5.

Gele kaart: Ekelschot (Nederland).

Opstelling Nederland: Abbing (78. Eikenhout), Admiraal (75. Strik), Akkerman, Beerensteyn, Ekelschot (59. Van Dijk), Huisman, Kaagman, Peels, Roord, Steen, Van Gurp.