Duitsland te sterk voor Onder 16

29 juni 2009, 22:51

De speelsters van Onder 16 hebben in het eerste duel van het Nordic Tournament een verlies moeten incasseren. Tegen de leeftijdsgenoten van Duitsland werd het maandag in Zweden 0-3. Maria van Kortenhof: ,,Ze hebben ons gewoon langzaam stuk gespeeld.”

De wedstrijd tegen Duitsland zou heel lastig worden, dat was vooraf al de vrees voor het openingsduel van het sterk bezette jeugdtoernooi. Met als overige tegenstanders Noorwegen en IJsland, was het eerste duel op papier direct de zwaarste.

Verdedigend blok bood perspectief

Nederland zette zich daarom vanaf de eerste minuut schrap en kon Duitsland daarmee lange tijd van het eigen doel weghouden. ,,Het stond in de eerste helft prima. Duitsland kreeg bijna geen kans, hoewel ik moet toegeven dat wij overigens ook nauwelijks bij het Duitse doel kwamen”, aldus KNVB-coach Maria van Kortenhof in Hagforsvallen.

Vooral het verdedigende Nederlandse blok bood dus perspectief, maar direct na rust ging het mis. Lena Lotzen zette Nederland al na twee minuten met een snoeiharde kopbal op achterstand en daarna hadden de oosterburen weinig moeite om het duel uit te voetballen.

Overal net een stapje te laat

Met drie speelsters in het elftal die eerder deze week Europees kampioen met het team van Onder 17 werden, bleek het Duitse collectief een maat te sterk. Sofia Nati benutte binnen tien minuten na de openingstreffer een strafschop, waarna Lotzen de 0-3 aantekende.

,,We liepen voor rust steeds maar achter onze tegenstander aan en dat konden we in de tweede helft niet meer opbrengen. We kwamen overal net een stap te laat en kregen de gaten niet meer dichtgelopen. Bij de strafschop trok Myrusha Victoria bijvoorbeeld aan het shirt van de tegenstander in een poging haar nog af te stoppen. We konden ze gewoonweg niet meer bijhouden.”

Dinsdag al mogelijkheid tot revanche

Conclusie: de Duitse meiden waren gewoon sterker, sneller en krachtiger in de duels. Van Kortenhof: ,,We zijn over het geheel afgetroefd, maar de meiden hebben alles gedaan wat ze konden.” Voor de formatie van Onder 16 staat dinsdag het tweede duel op het programma. Dan treft het Noorwegen, dat in de andere poulewedstrijd IJsland met 5-2 versloeg. Donderdag treft Oranje IJsland. Zaterdag worden de finales gespeeld.